Greenpeace bordet norsk oljerigg

Åtte aktivister fra miljøvernorganisasjonen Greenpeace bordet rett før klokka 07.00 i dag leteriggen «Deep Sea Bergen» i Norskehavet. Aksjonistene krever innstramming i norsk oljepolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mannskapet på «Deep Sea Bergen» har sikret brønnene som utgjør den største faren for de som nå er om bord, sier Trude Måseid, pressetalskvinne i Statoil som eier riggen «Deep Sea Bergen».

  Boreriggen var i ferd med å avslutte et rekognoseringsoppdrag på Kristinfeltet utenfor Nordmøre, da aksjonistene fra Greenpeace lenket seg fast til riggen i morges.

Skulle flyttes

- «Deep Sea Bergen» skulle flyttes i dag, og mannskapet hadde rukket å heve to av åtte anker da aksjonistene slo til, sier Turid Måseid i Statoil til Dagbladet :på nettet.

  - Vi har stoppet den videre prosessen med å flytte riggen, og har varslet politi og Oljedirektoratet. Mannskapet på «Deep Sea Bergen» er i full beredskap, og melder at alt foreløpig er rolig på riggen, sier Måseid.

- Fjerner oss ikke

- Vi fjerner oss ikke, og vi er nå i ferd med å feste en såkalt pod som aktivistene kan bo i til riggen, sier nordmannen David Stenerud-Mikalsen som er om bord på MS «Greenpeace».

  Etter det Dagbladet kjenner til, ligner poden Greenpeace har festet til oljeriggen, en dykkerklokka. Den verner aktivistene mot sjø og hardt vær, og gjør det mulig å holde den ulovlige aksjonen gående i lang tid.

  - Tall fra FN viser at for å unngå kritiske klimaendringer kan vi bare brenne av fjerdeparten av de kjente reservene av fossile brensler i dag, sier Stenerud-Mikalsen til Dagbladet :på nettet.

  - Oljeutvinningstakten må ned. Regjeringen må stramme inn i neste runde med utdeling av lisenser for leteboring, sier Stenerud-Mikalsen.

  Greenpeace gjennomførte en tilsvarende aksjon mot en av Shells plattformer i sommer.

  Været i området er bra, og det er ikke meldt om noen endringer de neste dagene.

(Dagbladet :på nettet)