Greenpeace bordet norsk oljetanker

En norsk oljetanker kom i sentrum for internasjonal miljøkamp da Greenpeace søndag bordet den utenfor Le Havre i Frankrike for å protestere mot George W. Bush' klimapolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske oljetankeren «Anna Knutsen» fraktet amerikanskeid olje fra Statfjord til Le Havre i Frankrike. Åtte Greenpeace-aktivister tok seg om bord i tankeren like før den skulle legge til i Le Havre. «Anna Knutsen» lå søndag ankret utenfor Le Havre, og rederiet avventet den videre utviklingen.

Greenpeace har ikke noe å utsette på det norske rederiet eller «Anna Knutsen» spesielt. Målet for aksjonen er amerikanske oljeselskaper.

George W. Bush besøker Europa denne uken, og Greenpeace ønsker å sette søkelyset på amerikansk miljøpolitikk.

Kritiserer Bush

- Greenpeace stopper den amerikanske oljen for å gjøre det klart for Esso, Chevron og Conoco at de ikke kan fortsette forretningene som vanlig når disse forretningene ødelegger klimaet, sier Paul Horsman, en av aktivistene om bord i «Anna Knutsen».

- Tusener har allerede omkommet på grunn av klimaendringene, og millioner har blitt gjort hjemløse. Hvis ikke Esso og resten av oljeindustrien endrer seg, vil klimaet gjøre det, og mange vil dø, sier Horsman. Miljøaktivistene hevder at Bush velvillig lar seg styre av mektige økonomiske interesser.

Bush skapte sjokkbølger da han i mars sa at USA ikke vil oppfylle sine forpliktelser i henhold til Kyotoavtalen fra 1997. Avtalen forplikter industrilandene til å redusere utslippene av CO2, som skader ozonlaget, med sju prosent innen 2012 i forhold til nivået i 1990.

-Vitenskapelig løsning

Det forventes ifølge nyhetsbyrået AFP at Bush holder en tale om miljøspørsmål allerede mandag. Hva han vil si er derimot usikkert. Ifølge stabssjefen i Det hvite hus, Andrew Card, er Kyotoavtalen imidlertid allerede tilbakelagt historie i amerikanske øyne.

- Presidenten vil foreslå en vitenskapelig løsning, unngå følelsene som vanligvis former debatten og være ansvarlig, uttalte Card i et fjernsynsintervju i programmet «Fox News Sunday». USAs visepresident Dick Cheney har tidligere tatt til orde for at atomkraftverk er den naturlige løsningen på klimaproblemene.

Selv om internasjonale klimaeksperter nå står samlet i å advare mot klimaendringer, stiller Det hvite hus fremdeles spørsmål ved om drivhuseffekten er så alvorlig.

- Det er fremdeles mange usikre momenter rundt de mulige konsekvensene, og hva som burde bli gjort for å hindre dem, sier Card, som mener at europeisk kritikk mot Bush' linje er motivert av følelser snarere enn fornuft.

USA mener at utviklingsland som Kina og India også må redusere utslippene av CO2. Kyotoavtalen omfatter bare 38 rike industriland. Begrunnelsen er at landene som har skapt problemene må gå foran med et godt eksempel.

NTB