Greenpeace er åpen for gasskraftverk

-Vi er ikke imot et gasskraftverk av prinsipp. Vi er imot det fordi det øker COæ-2å-utslippene. Men nå har vi fått en kvote, og hvis regjeringen mener det er hensiktsmessig med gasskraftverk, så åpner Kyoto-avtalen for det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Kalle Hesstvedt, Greenpeace's talsmann i Norge til Dagbladet.

- Da vi sammen med de andre miljøorganisasjonene startet kampen mot gasskraftverk, var det fordi vi ønsket å fokusere på et prosjekt som var egnet til å skape debatt om klima og COæ-2å. Men nå har Norge gjennom Kyoto-avtalen fått en kvote av COæ-2å. Hvordan samfunnet ønsker å anvende denne er et politisk spørsmål. Hvis regjeringen mener det er fornuftig å bygge gasskraftverk, gir Kyoto-avtalen rom for det. Men det vil ha en kostnad økonomisk og miljømessig. Slipper vi ut COæ-2å fra gasskraftverkene, må vi redusere utslippene tilsvarende på andre felter, sier Hesstvedt.

Redegjør om Kyoto

Hesstvedt forventer at Guro Fjellanger i sin redegjørelse om avtalen til Stortinget i dag gir klar beskjed om hva Norge akter å gjøre med sine COæ-2å-utslipp.

Hesstvedt stiller seg ikke bak anklagene om at miljøvernministeren har sveket gamle idealer og arbeidet mot en best mulig avtale for miljøet. Han peker på at Fjellanger bare har sittet som statsråd en drøy måned før klimaforhandlingene kom i gang. Dessuten er det et klart flertall i Stortinget for bygging av gasskraftverk.

- Sier hun klart fra at regjeringen går mot bygging av gasskraftverk, stiller hun de facto et kabinettspørsmål, konstaterer Hesstvedt.
- Bør hun gjøre det?
- Ikke nødvendigvis. Hvis Norge får en forpliktende avtale med Sverige om eksport av gassprodusert el til Sverige, samtidig som vi er villige til å redusere utslippene fra samferdselsektoren med 20 prosent, så er det et politisk valg som er greit nok for oss.

En helhet

- Kyoto-avtalen tvinger oss til å se norsk energipolitikk i en helhet. I en slik helhet ligger hele petroleumsvirksomheten, gasskraftverk og ren el-produksjon, sier Hesstvedt.
Hesstvedt mener at utslippene fra gasskraftverk er relativt små i forhold til de totale utslippene fra hele petroleumsvirksomheten.