Greenpeace fant mikroplast i Antarktis

Miljøorganisasjonen Greenpeace har funnet mikroplast og miljøgifter i øde områder i Antarktis.

MIKROPLAST: Miljøorganisasjonen Greenpeace har funnet mikroplast og miljøgifter i øde områder i Antarktis. Foto: NTB Scanpix
MIKROPLAST: Miljøorganisasjonen Greenpeace har funnet mikroplast og miljøgifter i øde områder i Antarktis. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dermed vokser listen over avsidesliggende steder på kloden hvor det er funnet plastrester og annen forurensning.

Tidligere i år ble det kjent at plastsøppel var funnet på verdens dypeste havdyp , og på en av verdens mest avsidesliggende øyer. På øya i Stillehavet fant forskere 18 tonn plast.

I Antarktis tok Greenpeace en rekke prøver under en ekspedisjon for noen måneder siden. Mikroplast, som blant annet kom fra klær og fiskeutstyr, ble funnet i sju av åtte vannprøver.

Giftige kjemikalier av typene PFAS og PFC ble funnet i snøen i øde områder på kontinentet. Flere av prøvene ble tatt av nysnø, noe som tyder på at kjemikaliene stammer fra forurenset nedbør.

- Antarktis kan se ut som uberørt villmark. Men også denne verdens ende er allerede forurenset av miljøgifter fra tekstilindustrien og restene av plast-galskapen, sier Thilo Maack fra Greenpeace.

Plastforurensing har fått større oppmerksomhet etter at en syk hval ble funnet med magen full av plastposer på Sotra utenfor Bergen i fjor.

Enorme mengder plast havner hvert år i naturen i store deler av verden. Den global plastproduksjonen, som i fjor lå på 8 milliarder tonn, er anslått å øke til 34 milliarder tonn i 2050.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer