Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Greenpeace: Nokia mest miljøvennlig

Motorola og Lenovo er elektronikkbransjens miljøverstinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøorganisasjonen Greenpeace har rangert ledende selskaper i elektronikkindustrien etter miljøvennlighet.

Nokia og Dell ligger øverst på rangeringen, mens Motorola og Lenovo inntar de lite flatterende plassene på bunne av lista. Apple, som gjerne forbindes med god og vennlig produktdesign, kommer relativt dårlig ut.

14 kjente pc- og mobilprodusenter har fått poeng for sin bruk av kjemikalier og resirkulering i sine produkter. Ingen av produsentene er virkelig «grønne», men det er store forskjeller mellom de dårligste og de minst dårlige.

Nokia og Dell leder på rangeringen. Begge mener ifølge Greenpeace at de so m produsenter har et ansvar for å ta tilbake sine produkter ved endt livsløp og sørge for at de blir resirkulert og gjenbrukt. Nokia er best i å ikke bruke giftige kjemikalier. Alle nye modeller etter 2005 er fri for PVC og alle nye komponenter skal være fri for brommerte flammehemmere fra 2007. Dell har også satt ambisiøse mål for å få fjernet disse giftstoffene fra produktene sine.

Tredjeplass går til HP, fulgt av Sony Ericsson, Samsung, Sony, LG Electronics, Panasonic, Toshiba, Fujitsu Siemens Computer, Apple, Acer og Motorola. På bunnen av listen finner vi Lenovo. Selskapet får noen poeng for kjemikalie-håndtering og for noen frivillige innleveringsprogrammer, men trenger ifølge miljøorganisasjonen å forbedre seg kraftig på samtlige punkter.

Apple, som gjerne forbindes med god og «menneskelig» produktdesign, kommer ikke særlig godt ut av Greenpeaces rangering.

- Det er skuffende at en virksomhet som Apple havner så langt nede på listen. Som ledende innen design og markedsføring burde de også gå i spissen for miljøvennlighet, sier Martin Norman i Greenpeace.

OVERSIKTEN: Greenpeaces rangering av 14 elektronikkprodusenter - fra rødgrønt til ildrødt.
VERST: Lelovo er elktronikkbransjens miljøversting, mener Greenpeace. Foto: Teoruiz/Creative Commons
BEST: Nokia er den mest miljøvennlige elektronikkprodusenten.