Greenpeace-Nora kan få seks års fengsel

Den danske justisministeren griper personlig inn og vil straffe henne for majestetsfornærmelser.

LURTE SEG INN PÅ SLOTTET: Cristian Schmutz, Nora Christiansen, Joris Thijssen og Juan de Urvalde risikerer nå strenge straffer for stuntet under klimatoppmøtet i København i 2009. Foto: AP Photo/Nanna Kreutzmann/POLFOTO).
LURTE SEG INN PÅ SLOTTET: Cristian Schmutz, Nora Christiansen, Joris Thijssen og Juan de Urvalde risikerer nå strenge straffer for stuntet under klimatoppmøtet i København i 2009. Foto: AP Photo/Nanna Kreutzmann/POLFOTO).Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den danske justisministeren, Lars Barfod, griper inn i saken til den norske galla-aktivisten Nora Christiansen og vil ha henne straffet for husfredskrenkelse mot dronning Margrethe. Christiansen risikerer nå flere års fengsel i Danmark.

I sjokk
- Jeg er i sjokk. Dette er helt ute av proporsjoner i forhold til hva jeg har gjort, sier hovedpersonen selv til Dagbladet.

Nora Christiansen forteller at hun ble kjent med saken fra danske medier i dag, og at hun ikke er blitt orientert om sakens utvikling av danske myndigheter.

- Fra før har det vært snakk om at jeg skal tiltales for falskneri og for å ha utgitt meg for å være en myndighetsperson. Dersom jeg blir tiltalt for husfredskrenkelse mot dronningen, kan det føre til at straffen øker med hundre prosent. Dette kan bety seks års fengsel, sier hun.

Sjelden brukt
Ifølge Christiansen har paragrafen om majestetsfornærmelse ikke vært brukt i Danmark i nyere tid.

- Vi har ikke klart å finne noen saker etter 1935 der denne paragrafen har vært brukt. Det var en sak i 1934 der en søsterparagraf om fornærmelser mot utenlandske statsoverhoder ble benyttet. Da var det danske studenter som protesterte mot den tyske kanslerens besøk, altså mot nazismen, sier Nora Christiansen.

Det var under klimatoppmøtet i København i 2009 at Nora og to andre Greenpeacemedarbeidere, ankom en gallamiddag på det danske slottet, utkledd som statsledere. I en svart bil og i gallaantrekk, passerte de politisperringer og vakter. Inne på slottet rullet de ut gule bannere med Greenpeace-logo og klimabudskap, og avslørte sin identitet. De ble pågrepet av politiet og satt i varetekt til over jul. Siden har de ventet på at saken skulle komme opp for retten.

Angrer ikke Christiansen angrer ikke på stuntet, selv om straffen kan bli streng.

- Det vi drev med var bare gateteater. Jeg angrer ikke på noe. Dette her er ikke noe morsomt, men jeg har tiltro til det danske rettssystemet, sier Christiansen til Dagbladet.

Hun reagerer på at det har tatt politiet over et år å etterforske saken. Ifølge Politiken.dk er årsaken til forsinkelsen at Statsadvokaten, Riksadvokaten og Justisministeriet har vurdert hvorvidt majestetsparagrafen skulle anvendes eller ikke.