Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Greenpeace smuglet 1250 øl etter miljøaksjon

- Pinlig, medgir Greenpeace-sjefen etter at tollerne slo til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Miljøaktivister havner jevnlig i klammeri med myndighetene for å få oppmerksomhet rundt sin sak, men det var neppe et pr-stunt som lå bak da mannaskapet på Greenpeace-fartøyet «Arctic Sunrise» ble tatt i tollen i forrige uke.

Miljøvernerne er politianmeldt og bøtelagt etter at tollere gikk ombord da skipet la til kai i Tromsø. Ifølge Svalbardposten var det 1250 bokser øl for mye ombord.

- Vi hadde en rutinemessig kontroll da skipet ankom Tromsø og fant at det var 627 liter øl for mye om bord i forhold til det som var deklarert, sier regiondirektør Atle Joakimsen ved Tollregion Nord-Norge til avisa.

Mannskapet ble ilagt et forelegg på 20 000, som ifølge tollvesenet ble betalt på stedet.

«Viste seg» å være 120 kasser
Ifølge Greenpeace var ikke ølet kjøpt på Svalbard, men skal ha vært ombord siden «Arctic Sunrise» dro ut på tokt. Drikkevarene var ment for mannskapets egen bar.

Men da lastingen ble gjort skal de bare ha klart å telle til 50.

- Det var pinlig og irriterende etter et fire måneder langt tokt til Grønland og Svalbard. Mannskapet mente det var 50 kasser øl om bord, men så viste det seg å være 120. De hadde drukket mindre enn beregnet, at de ikke kunne telle riktig er irriterende, men ikke mer enn det, sier Truls Gulowsen, leder av Greenpeace i Norge.

Tollvesenet opplyser at det ser alvorlig på innførsel såpass store mengder alkoholholdige drikkevarer på grunn av muligheten for omsetning i Norge.

Aksjonerer mot kullgruve
«Arctic Sunrise» var på Svalbard for å aksjonere mot Svea-gruven. 2. oktober stoppet aksjonistene lasteanlegget for kull og hindret kulltransportskipet MV Pasha i å laste 70 000 tonn kull.

Aksjonen er en protest mot norsk kulldrift på Svalbard. I 2014 vil gruva trolig være tom, og i 2010 skal Stortinget avgjøre om det helstatlige selskapet skal få tillatelse til å åpne en ny gruve.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling