Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Greenpeace stanser Svalbard-kull

Aksjonerer mot kullasting på Svalbard.

 AKSJONERTE: Åtte demonstranter klatret opp på kullastingsanlegget og stanset utskiping av kull fra Svalbard i dag. Foto: Greenpeace.
AKSJONERTE: Åtte demonstranter klatret opp på kullastingsanlegget og stanset utskiping av kull fra Svalbard i dag. Foto: Greenpeace. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Greenpeace aksjonerer i dag mot Svea-gruven på Svalbard. De har stoppet lasteanlegget for kull og hindrer kulltransportskipet MV Pasha i å laste 70 000 tonn kull, som skal videre til et portugisisk kraftverk.

Sperra transportbåndet
- Akkurat nå står vi og diskuterer med noen av arbeiderne ved Sveagruva. Vi har sperra transportbåndet ved å klatre opp og plassere oss oppå anlegget, forteller aksjonsleder Martin Norman til Dagbladet.

Aksjonistene har på seg masker av statsministre og presidenter, blant annet Barack Obama, Angela Merkel og Jens Stoltenberg, og har hengt opp et banner som sier «Coal fired arctic meltdown»

Aksjonen er en protest mot norsk kulldrift på Svalbard. I 2014 vil gruva trolig være tom, og i 2010 skal Stortinget avgjøre om det helstatlige selskapet skal få tillatelse til å åpne en ny gruve. Det mener Greenpeace ikke må skje.


- Mister all troverdighet
- Norge mister all troverdighet som klimanasjon når vi opptrer på denne måten i egne arktiske områder, sier Martin Norman.

Kommunikasjonssjef Terje Carlsen i Store Norske Spitsbergen Kullkompani sier at de ikke vil fjerne demonstrantene eller foreta seg noe i saken, men har varslet sysselmannen om at arbeiderne har tatt seg inn på forbudt område.

- Vi har repekt for de synspunktene Greenpeace har, men det hadde vært greit om de fremsatte dem på en lovlig måte, sier Carlsen.

De har beredskap klar i tilfelle noen av aktivistene skulle falle ned og skade seg.

Taper penger
De åtte Greenpeace-akvitistene har posisjonert seg for å bli ei stund på anlegget. Hvor lenge, vet de ikke. Gruveselskapet taper penger allerede, ifølge Terje Carlsen. Hvis aksjonen vedvarer, vil selskapet tape rundt 25 000 amerikanske dollar i døgnet.

Store Norske Spitsbergen Kullkompani er Norges eneste, og verdens nordligste kullprodusent. De har holdt på siden 1916. I dag er én gruve, Svea Nord, i drift. Siden åpningen i 2002 har gruven eksportert mer enn 20 millioner tonn kull til europeiske kullkraftverk.

Greenpeace håper ikke på politiske løfter i denne omgang.

- Vi ønsker å sette fokus på at det ikke bare er sysselsettingstiltak, dette som foregår på Svalbard, det er storindustri. Det har det ikke vært diskusjon om i Norge noensinne, sier Norman.

- Alle land må ofre noe. Hvis Stoltenberg og Norge ikke gjør jobben selv må kanskje andre lands statsledere ta ansvar for å stenge de norske kullgruvene, sier Martin Norman.

TAPER PENGER: Store Norske Spitsbergen Kullkompani taper 25 000 dollar i døgnet så lenge aksjonen pågår. Foto: Greenpeace.
TAPER PENGER: Store Norske Spitsbergen Kullkompani taper 25 000 dollar i døgnet så lenge aksjonen pågår. Foto: Greenpeace. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling