Greenpeace stoppet amerikansk transportskip

Demonstranter fra Greenpeace prøvde i dag å borde et amerikansk transportskip i Rotterdam. Skipet er lastet med krigsmateriell og på vei til Gulfen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nederlandske regjeringen har gitt USA grønt lys til å bruke nederlandske havner, flyplasser og toglinjer til å flytte tropper og utstyr i forbindelse med krisa i Irak. «NSD Progress», som seiler under kypriotisk flagg, skulle forlate Rotterdam for å seile videre til Gulfen da Greenpeace-skipet «Rainbow Warrior» dukket opp. Selv om Rotterdam er verdens største havn, var det ikke særlig vanskelig å finne frem til «NDS Progress», ettersom et område på 70 meter var avsperret rundt skipet i alle retninger.

Aktivistene satte gummi-båter på vannet, og minst én av aktivistene prøvde å komme seg ombord i det strengt bevoktede lasteskipet.

Amerikansk militærpoliti valgte til å slutt å sette inn vannkanoner mot demontrantene, ifølge AP. Nederlansk havnepoliti tok opp jakten på Greenpeace-medlemmene, og en av Greenpeace-gummibåtene kolliderte med politiets båt. Jakten på havna varte i nærmere fire timer. Elleve aktivister ble arrestert.

Det siste døgnet har politikere fra venstresiden protestert kraftig på at amerikanerne får bruke de nederlandske havnene. I går kveld var det demonstrasjoner etter hvert som hundrevis av amerikanske lastebiler ankom havnen med forsyninger fra Tyskland. Greenpeace kom til Rotterdam for å aksjonere i dag morges.

Til AP sier talskvinne Maartje van Boekel at Greenpeace vil sende et signal både til den britiske og den amerikanske regjeringen, men også til den nederlandske.

- De går altfor lett med på å forberede militær konflikt i stedet for å lete etter fredelige løsninger, sa van Boekel.

Det er uklart når «NDS Progress» forlater Rotterdam.

SAMMENSTØT: Havnepolitiet og Greenpeace-aktivister støtte bokstavelig talt sammen under demomtrasjonen på havna i Rotterdam i dag.
VILLE BORDE:</B> Minst én aktivist prøvde å ta seg ombord i lasteskipet.