KONFRONTASJON: Svensk politi pågrep minst 50 aktivister fra Greenpeace som tok seg inn til Forsmark-anlegget nord for Stockholm mandag. Den svenske miljøministeren kaller aksjonen uakseptabel og har bedt om en rapport om hendelsen. Foto: AP/Scanpix
KONFRONTASJON: Svensk politi pågrep minst 50 aktivister fra Greenpeace som tok seg inn til Forsmark-anlegget nord for Stockholm mandag. Den svenske miljøministeren kaller aksjonen uakseptabel og har bedt om en rapport om hendelsen. Foto: AP/ScanpixVis mer

Greenpeace stormet svensk atomkraftverk

50 pågrepet etter voldsom politiaksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Svensk politi har pågrepet minst 50 aktivister fra Greenpeace som stormet atomkraftverket Forsmark. Fortsatt kan det gjemme seg inntrengere inne på anleggsområdet.

Greenpeace-aktivistene klarte mandag morgen å ta seg forbi sperringene, og flere av dem tok seg opp på taket til en av reaktorbygningene.

 Senere pågrep politiet minst 50 aktivister, men mandag ettermiddag ble det fortsatt lett etter flere aktivister inne på atomanleggets område, som ligger cirka 15 mil nord for Stockholm.

- Fredelig Claes-Inge Andersson, kommunikasjonssjef ved Forsmark, beskriver stormingen som fredelig og hevder den ikke var farlig.

- Definitivt ikke. De er ikke ute etter å skade anlegget. De vil bare protestere mot et riksdagsvedtak, sier Andersson.

Likevel besluttet ledelsen ved Forsmark mandag å skjerpe sikkerheten, blant annet ved å øke overvåkingen av anlegget.

Den svenske miljøministeren Andreas Carlgren mener Greenpeace-aksjonen er uakseptabel og har bedt det svenske strålevernet om en rapport om det som har skjedd.

Ville bli til torsdag Riksdagsvedtaket Greenpeace-aktivistene protesterer mot, er beslutningen om likevel å ikke fase ut kjernekraft som energikilde. Den svenske nasjonalforsamlingen skal stemme over saken på nytt på torsdag, og før aktivistene ble arrestert, kunngjorde de at de var forberedt på å være på Forsmark fram til da.

«Fornybar energi er et realistisk og konkurransedyktig alternativ som dessuten innebærer at man slipper miljøfarlig uranutvinning og radioaktivt avfall som må isoleres fra mennesker og natur i 100.000 år», skrev Greenpeace i en pressemelding som ble sendt ut samtidig som aksjonen startet mandag morgen.

Forsmark er ett av tre kjernekraftverk i Sverige. En internrapport fra 2007 konkluderte med at sikkerheten ved anlegget var svært mangelfull.

(NTB)

KONTROVERS: Forsmark er ett av tre kjernekraftverk i Sverige. En internrapport fra 2007 konkluderte med at sikkerheten ved anlegget var svært mangelfull.
KONTROVERS: Forsmark er ett av tre kjernekraftverk i Sverige. En internrapport fra 2007 konkluderte med at sikkerheten ved anlegget var svært mangelfull. Vis mer