Greenpeace terror-tiltales

Klatret opp på dansk tak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Greenpeace blir som den første organisasjonen i Norden tiltalt for terror. Tiltalen er et resultat av at Greenpeace-aktivister klatret opp på et tak og dermed brøt Danmarks nye terrorlov.

Terrorloven har skapt mye strid blant danskene, og flere partier mener loven må endres. Etter den nye loven er det blant annet mulig å tiltale organisasjoner for forseelser enkeltpersoner står bak.

Derfor blir miljøorganisasjonen nå terrortiltalt.

Aksjon i 2003

Bakgrunnen er at aktivister i Greenpeace i oktober 2003 klatret opp på taket av landbrukets hovedkontor i København under en aksjon mot genmanipulering. Der hengte miljøforkjemperne opp et banner mot genmanipulert landbruk.

Tidligere har slike aksjoner endt med bøter til aktivistene. Også Greenpeace-aktivistene fikk bøter for krenkelse av husfreden etter sin aksjon i København i 2003.

– Skrekkscenario

Kampanjeleder Truls Gulowsen i Greenpeace i Norge mener det er sjokkerende at Danmark bruker en paragraf i terrorlovgivningen i en rettssak etter en fredelig aksjon.

– Dette er misbruk av en lovgivning som ble skreddersydd for å ta al-Qaida-terrorister. At Greenpeace tiltales for småting som å ha klatret opp på et hustak er det skrekkscenariet vi frykte før terrorloven ble vedtatt, sier Gulowsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Rettssak i juni

Rettssaken mot Greenpeace starter i midten av juni.

Danmarks justisminister Lene Espersen vil ikke kommentere saken før den er avsluttet i domstolen, opplyser Danmarks Radio.

(ANB)