MEKTIG: Alan Greenspan var USAs sentralbanksjef fra 1987 til 2006 - under fire forskjellige presidenter. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/Scanpix
MEKTIG: Alan Greenspan var USAs sentralbanksjef fra 1987 til 2006 - under fire forskjellige presidenter. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP/ScanpixVis mer

Greenspan skylder på Italia

USAs tidligere sentralbanksjef avviser at USA har økonomiske problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Wall Street åpnet i ettermiddag med en positiv trend, etter en uke med den kraftigste nedgangen siden desember 2008. Spesielt gårsdagen så store verdier forvitre på verdens børser og New York Times skriver at frykten blant investorer har nådd «epidemiske proposjoner».

Totalt har investorer siden 24. juli solgt unna papirer til den svimlende verdien av 8,1 billioner dollar - 14,8 prosent av det totale aksjemarkedet i verden.

- Verste siden 2. verdenskrig Bakgrunnen for uroen befinner seg på begge sider av Atlanteren. USAs benyttet sommeren til å krangle om hvilke betingelser som skulle ligge til grunn for å heve lånetaket, mens EU har slitt med gjeldsbomba i Sør-Europa.

Markedene har ikke latt seg overbevise av verken amerikanske eller europeiske politikere, men har i stedet svart med å senke kredittverdigheten på amerikansk statsgjeld fra AAA til AA+, mens rentene på gjelda til de kriserammede sør-europeiske økonomiene stadig har økt.

Søndag kveld åpnet Den europeiske sentralbanken (ESB) for å kjøpe italiensk og spansk statsgjeld i markedet, for å senke rentene. Det har så langt hatt ønsket effekt, mens Federal Reserve, som har brukt 2,3 billioner dollar på å kjøpe amerikansk statsgjeld, kan komme opp med mer uprøvede forsøk på å stimulere økonomien, ifølge Bloomberg.

- Dette er den verste krisa siden Andre verdenskrig og den kunne vært den verste siden Første verdenskrig, hvis ikke ledere hadde tatt viktige beslutninger, sier Jean-Claude Trichet, lederen for ESB, i et intervju i etterkant av avgjørelsen om å støtte Italia og Spania.

- Bare å trykke penger At krisa er alvorlig i EU er alle eksperter enige om, men Alan Greenspan, tidligere sjef for Federal Reserve, mener det ikke eksisterer noen amerikansk gjeldskrise.

I et intervju med tv-kanalen NCB, sier Greenspan at USA aldri vil ha problemer med å betjene gjelda si.

MØTE I DAG: Ben Bernanke til over som sentralbanksjef etter Greenspan. Federal Reserve skal ha et møte i dag, men kommer ikke til å avholde en pressekonferanse. Foto: Jason Reed/Reuters/Scanpix
MØTE I DAG: Ben Bernanke til over som sentralbanksjef etter Greenspan. Federal Reserve skal ha et møte i dag, men kommer ikke til å avholde en pressekonferanse. Foto: Jason Reed/Reuters/Scanpix Vis mer

- Nedgraderingen av den amerikanske statsgjelda har ingenting med USAs evne til å betjene gjelda. USA kan betale gjelda si, uansett hvor stor den er, fordi vi alltids kan trykke penger. Det er ingen mulighet for at USA skal misligholde statsgjeld.

- Det S&Ps (kredittvurderingsbyrået som nedskrev gjelda, journ.anm.) nedgradering gjorde, var å treffe en nerve. Den såret USAs selvtillit og «psyke». Og den har en mye større betydning enn jeg trodde, sier Greenspan i intervjuet som er gjengitt av nyhetsbyrået Reuters.

Innrømmet feil Greenspan var sentralbanksjef i USA fra 1987 til 2006 og ble genierklært for måten han holdt rentene rekordlave og hindret en resesjon i etterkant av dot-com-bobla. I årene etter Greenspans regime, ble det imidlertid klart at de økte utlånene som følge av de lave rentene skapte den mest alvorlige finanskrisa siden 1929.

I 2008 innrømmet Greenspan å ha tatt feil i et vitnemål til den amerikanske kongressen.

- De av oss som forventet at låneinstitusjonene utfra egeninteresse ville beskytte aksjeeierne - meg selv inkludert - er i en tilstand av sjokk og vantro, sa Greenspan, etter kollapsen i investeringsbanken Lehman Brothers.

- Jeg har funnet en feil, jeg vet ikke hvor betydningsfull eller om den er permanent, men jeg er svært oppskaket av det, sa Greenspan videre på spørsmål om han fortsatt har tro på det frie markedet.

- Italia er problemet I NBC-intervjuet slår Greenspan fast at han fortsatt har tro på amerikansk økonomi, til tross for en svak vekst så langt i år. Han mener problemene i Europa er langt mer alvorlig og spesielt Italias utfordringer er dem som smitter over på amerikansk økonomi.

- Når Italia har store problemer med å selge sine statsobligasjoner, skaper det enorme problemer innad i EU, siden Italia er et veldig stort land som man ikke har mulighet til å redde. Det er hva som skaper problemer for USA, sier Greenspan, som også avviser at USA er på vei inn i en «double-dip» - to tilbakeslag i økonomien på kort tid.

- JEG TOK FEIL: Alan Greenspan avbildet under kongresshøringen der han innrømmet å ha tatt feil når det gjaldt troen på bankers egeninteresse av å beskytte aksjeeierne. Foto: Tim Sloan/AFP/Scanpix
- JEG TOK FEIL: Alan Greenspan avbildet under kongresshøringen der han innrømmet å ha tatt feil når det gjaldt troen på bankers egeninteresse av å beskytte aksjeeierne. Foto: Tim Sloan/AFP/Scanpix Vis mer

- Jeg ser ingen «double-dip», men jeg ser at økonomien kjøles ned. Du kan se alt i tallene for hvordan økonomien går.

«PROBLEMET»: Italias statsminister Silvio Berlusconi med finansminister Giulio Tremonti. ESB startet å kjøpe opp italiensk statsgjeld i går, noe som har ført til den laveste renta for den italienske staten så langt i år. Greenspan mener Italia har skylda for problemene USA nå opplever, ikke nedgraderingen av statsgjelda. Foto: Alessandro Di Meo/EPA/Scanpix
«PROBLEMET»: Italias statsminister Silvio Berlusconi med finansminister Giulio Tremonti. ESB startet å kjøpe opp italiensk statsgjeld i går, noe som har ført til den laveste renta for den italienske staten så langt i år. Greenspan mener Italia har skylda for problemene USA nå opplever, ikke nedgraderingen av statsgjelda. Foto: Alessandro Di Meo/EPA/Scanpix Vis mer