Greetings from Norway

Turistforeningen til kamp mot sjenerende strømmaster. Vil bombardere minister med postkort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På mandag starter Den Norske Turistforening og NHO Reiseliv sin kampanje mot det de kaller «monstermaster i fjell og fjordlandskap».

Bakgrunnen for aksjonen er at Statnett planlegger å bygge 500 kilometer kraftlinje på Vestlandet.

Kraftlinjene skal være tilkoblet 45 meter høye master, krever en 40 meter bred skogfri «gate» under seg, og skal strekkes over naturperler som Hardangerfjorden, Sunnmørsalpene og Geiranger.

Vil ødelegge «verdens beste reisemål»

Den ene planlagte kraftlinja, som vil bli 90 kilometer lang, skal gå fra Simadalen i Eidfjord og ende i Samnanger.

Dermed vil den gå gjennom landskap som ikke bare er gjort udødelig av Tidemand og Gudes «Brudeferden i Hardanger», men attpåtil kåret til «verdens beste urørte reisemål» av National Geographic.

Slike planer blir en ikke populær av i Distrikts-Norge.

Samtidig trues Norge av en kraftkrise, og formålet med de planlagte linjene er å dekke opp en forventet dobling i kraftbehov langs kysten i forbindelse med utbygging av olje- og gassvirksomhet fram mot 2020.

FRYKT-POSTKORT: Slik kan et av landets vakreste fjellområder bli seende ut dersom Statnett får bygge kraftlinjer på Vestlandet, mener DNT. Foto: Den Norske Turistforening
FRYKT-POSTKORT: Slik kan et av landets vakreste fjellområder bli seende ut dersom Statnett får bygge kraftlinjer på Vestlandet, mener DNT. Foto: Den Norske Turistforening Vis mer

- Vi har ytt rikelig til storsamfunnet fra før når det gjelder kraftutbygging og naturinngrep. Linja er bare ei transportåre og ikke til nytte for regionen, sier Jan Ivar Rødland til DNT-bladet Fjell og Vidde.

Rødland er varaordfører i Granvin kommune, og leder for «Folkeaksjonen i Hardanger for kraftoverføring med sjøkabel».

- Er det etisk rett å rasere naturen i Hardanger for å kunne pumpe gass raskere opp fra Troll-feltet, spør han retorisk.

Omstridte planer

Mange aktører, deriblant lokalpolitikere i Hordaland, krever at det i stedet legges sjøkabler.

Hovedargumentasjonen for tradisjonelle luftkabler er at dette vil bli så mye som ti ganger billigere.

- Folk må forstå hva vi står i fare for å ødelegge. Det er det naturbaserte reiselivet distriktene skal leve av i fremtiden.

- Det er mobilisert stor motstand mange steder, og vi har både næringsliv og mange sinte ordførere med oss. Sammen håper vi å få myndighetene til å forstå at vi må spare vårt unike fjell og fjordlandskap for slike utbygginger, uttaler generalsekretær i Turistforeningen Kristin Krohn Devold i en pressemelding.

Greetings from Norway

På mandag arrangeres en nasjonal konferanse mot kraftmast-planene i Oslo.

Teppebomber med postkort

Samtidig prøver Turistforeningen og NHO Reiseliv å overbevise olje- og energiminister Odd Roger Enoksen til å stoppe planene ved å lage postkort som folk kan sende til ministeren.

Kortene viser vakre naturscener fra Hardanger, Geiranger og Sunnmørsalpene som er visuelt ødelagte av kraftmaster som er blitt fotomanipulert inn i bildene.

- Det er viktig at folk viser sin motstand slik at politikerne endrer kraftlinjepolitikken til å bli mer på miljøets - og mindre på økonomiens - premisser, sier fagansvarlig for konferansen, Jan Olav Nybo til Turistforeningens nettsider.

Han påpeker at Regjeringen ennå ikke har gitt konsesjon for utbygging, slik at det fremdeles er mulig å påvirke utbyggingsplanene.

GREETINGS FROM HARDANGERFJORDEN: Et lignende skrekkscenario vil dukke opp i Hardanger hvis det bygges til lands og ikke til vanns, mener aksjonistene.
GREETINGS FROM GEIRANGER:</B> Aksjonistene frykter at Geiranger får flere utfordringer enn <a href="http://www.dagbladet.no/nyheter/2006/10/25/480857.html">flodbølger</a> og dårlig luftkvalitet i framtida.