Gregor overlevde i bobleplast

Britisk sykehus reddet liv med ny metode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Han var slik en spesiell ankomst, og så utrolig skjør, at den vanlige innpakkingen rett og slett ikke holdt mål, skriver den britiske avisen Daily Mail.

Saken handler om den lille skotten Gregor Craig som kom til verden bare 24 uker ut i svangerskapet. Han veide ikke mer enn 850 gram, og var så liten at pappa Keith (33) kunne tre gifteringen på armen til den bitte lille gutten.

Pakket i bobleplast

Legene levnet ikke stort håp for den lille krabaten, men i et forsøk på å holde gutten varm, pakket de ham i bobleplast i stedet for plastfolie, som er det vanlige for tidligfødte babyer.

Det er første gangen sykehuset Campbeltown i Kintyre har prøvd metoden med bobleplast, og resultetet kunne ikke blitt bedre.

I dag, drøye fem måneder etter fødselen, er lille Gregor hjemme hos mor og far. Legene ga ham bare ti prosents sjanse for å overleve. Nå tror de bobleplasten kan ha mye av æren for den lykkelige utgangen.

- En sann kjempe

- Vi trodde ikke noe så lite kunne klare å overleve. Gregor er en av livets sanne kjemper. Vi kan nesten ikke tro at han er hjemme hos oss etter hans lange kamp for å overleve, sier mamma Martine Craig (29) til Mail Online.

BOBLEPLAST: For at lille Gregor skulle klare å holde på sin egen kroppsvarme, ble han pakket inn i bobleplast. Den nye metoden skal ha virket bedre enn tradisjonell plastfolie, som ofte brukes på for tidlig fødte. Foto: WORLDWIDEFEATURES.COM
BOBLEPLAST: For at lille Gregor skulle klare å holde på sin egen kroppsvarme, ble han pakket inn i bobleplast. Den nye metoden skal ha virket bedre enn tradisjonell plastfolie, som ofte brukes på for tidlig fødte. Foto: WORLDWIDEFEATURES.COM Vis mer

For den vesle familien var frykten lenge stor. Paret hadde et avbrutt svangerskap fra før av.

- Vi var engstelige for å miste dette barnet også, men på ultralyden i tiende uke kjente jeg noen kraftige spark fra ham, minnes hun.

Klarte ikke å stoppe

Men så, bare en uke etter 23-ukerskontrollen, fikk hun sterke magesmerter. På sykehuset kunne legene konstatere urinveisinfeksjon, som bare timer senere forårsaket kroppen hennes til å sette igang fødselen. Legene klarte ikke å stoppe den.

Pappa Keith minnes sitt første møte med sønnen, knappe to timer etter den uventede fødselen.

- Han så så skjør ut der han lå, men i det minste var han i live. Hans lille hånd var på størrelse med en tiøring. Legene sa han bare hadde ti prosents sjansr til å overleve, men han ga ikke opp, sier han.

Som en ulldott

Den vesle babyen ble så fløyet i luftambulanse til Queen Mother Hospital i Glasgow der spesialister kunne ta hånd om gutten. Han overlevde natten, og økte sine sjanser til å overleve. Først fire dager etter fødselen fikk mamma Martine lov til å holde sin sønn i armene.

Gregor overlevde i bobleplast

- Han var så lett, som å holde en ulldott. Huden var gjennomsiktig, og han var omsluttet av slanger og rør som holdt ham i live. Men hver dag han klamret seg til livet, økte vårt håp.

Etter 17 uker på sykehuset veide lille Gregor 3,17 kilo, og kunne reise hjem for første gang. Riktignok må han fortsatt daglig tilførsekl av ren oksygen, og foreldrene har fått spesialopplæring i hjerte- og lungeredning - for sikkerhets skyld.

- Han er nå en lykkelig gutt på seks måneder, og utrolig nok ser det ut til at han kom fra det med bare en anelse hørselsskade. Det er en smal pris å betale for å ha ham her sammen med oss, sier mamma Martine Craig til Mail Onlone.

LITEN: Pappa Keith trer gifteringen på vesle Gregors hånd like etter den plutselige og alt for tidlige fødselen. Den vesle gutten veide 850 gram.
FAMILIELYKKE: Det har vært seks dramatiske måneder for Martine, Keith og vesle Gregor Craig. Men nå er han hjemme med gode utsikter for et langt liv.