DYRETRAGEDIER: En oljeskadd pelikan hjelpes på Tristate Bird Rescue and Research i Louisiana. Den ble fanget på en øy utenfor kysten på tirsdag. Foto: AFP PHOTO/BY MIRA OBERMAN/SCANPIX
DYRETRAGEDIER: En oljeskadd pelikan hjelpes på Tristate Bird Rescue and Research i Louisiana. Den ble fanget på en øy utenfor kysten på tirsdag. Foto: AFP PHOTO/BY MIRA OBERMAN/SCANPIXVis mer

Greide å stanse én av lekkasjene i Mexicogolfen

Men det hjelper lite på mengden som pøses ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Oljeselskapet BP opplyser at den minste av de tre oljelekkasjene i Mexicogolfen er stanset. Det vil imidlertid ikke det enorme volumet som lekker ut - trolig rundt 795 000 liter daglig - heter det i pressemeldingen.

- Det minker ikke strømmen av olje, men forenkler antall lekkasjepunkter de må forholde seg til, sier kvartermester David Mosley i kystvakten til Associated Press (AP).

Lekkasjen ble stanset ved at fjernstyrte undervannsfarkoster (ROV) kuttet røret som lekket og festet en spesiallaget, halvt tonn tung ventil. Denne framgangsmåten fungerer imidlertid ikke på de to større lekkasjene.

SVØMMER FOR LIVET: En havskilpadde svømmer gjennom oljesølet. Det er fortsatt ikke kjent om lekkasjen bidro til at en rekke havskilpadder har skylt opp på strendene den siste tida, noe som ikke er uvanlig om våren og sommeren. Foto: EPA/NATIONAL WILDLIFE FEDERATION/SCANPIX
SVØMMER FOR LIVET: En havskilpadde svømmer gjennom oljesølet. Det er fortsatt ikke kjent om lekkasjen bidro til at en rekke havskilpadder har skylt opp på strendene den siste tida, noe som ikke er uvanlig om våren og sommeren. Foto: EPA/NATIONAL WILDLIFE FEDERATION/SCANPIX Vis mer

BP skal nå senke den første av tre enorme kupler over ett av lekkasjestedene. Håpet er at den samler opp oljen og leder sølet opp til en lekter på overflata. Det vil trolig ta minst tre dager før dette er på plass.

De to resterende kuplene er så langt ikke ferdigbygd.

FRA OVEN: NASAs Aqua-satellitt tok dette bildet av oljeflaket i går, 4. mai. Foto: AFP PHOTO/NASA/ /SCANPIX
FRA OVEN: NASAs Aqua-satellitt tok dette bildet av oljeflaket i går, 4. mai. Foto: AFP PHOTO/NASA/ /SCANPIX Vis mer

Metoden er usikker og aldri før forsøkt på tilsvarende dyp, rundt 1500 meter under havoverflaten. Røff sjø, strømmer og vrakrester fra den ødelagte boreriggen «Deepwater Horizon» kan vanskeliggjøre, forsinke eller ødelegge innsatsen.

I mellomtida bores en avlastningsbrønn et stykke fra lekkasjen. Det vil imidlertid ta minst 90 dager før denne avskjærer den eksisterende brønnen 13 000 fot under havbunnen, og forhåpentligvis greier å stanse lekkasjene for godt.

SPREDNINGSPROGNOSENE for 6. mai. Grafikk: NOAA
SPREDNINGSPROGNOSENE for 6. mai. Grafikk: NOAA Vis mer

USAs president Barack Obama har gjort det klinkende klart at BP er ansvarlig for oljekatastrofen, som ligger an til å bli en av de største i landets historie, og lover at de vil sitte igjen med sluttregningen for det enorme bergingsarbeidet.

Bedre værforhold gjør at mannskaper nå kan gjenoppta dumping av kjemikalier over sølet, i tillegg til tiltak som å brenne av overflateolje.

SPYLER: Arbeidere rengjør en av de flytende barrierene som brukes for å samle opp olje og hindre spredning. Foto: EPA/PETTY OFFICER3RD CLASS PATRICK KELLEY/US COAST GUARD/SCANPIX
SPYLER: Arbeidere rengjør en av de flytende barrierene som brukes for å samle opp olje og hindre spredning. Foto: EPA/PETTY OFFICER3RD CLASS PATRICK KELLEY/US COAST GUARD/SCANPIX Vis mer

Estimater viser at det kan koste opptil 70 milliarder kroner.

En stor del av Mexicogolfen - livsgrunnlaget for fiskere, sjømatsindustri og handel i regionen - er stengt for alle typer fangst.

Fiskere frykter for framtida, og sammenlikner situasjonen med dødsorkanen Katrina i 2005. Enkelte sier de heller går i fengsel enn å følge fiskeforbudet.