TIDENES FØRSTE? Turisten Greisch Guy fra Luxemburg fikk sjokk da han dro opp denne fisken på tirsdag. Foto: STEINAR HYSTAD / STORDNYTT
TIDENES FØRSTE? Turisten Greisch Guy fra Luxemburg fikk sjokk da han dro opp denne fisken på tirsdag. Foto: STEINAR HYSTAD / STORDNYTTVis mer

Greisch fra Luxemburg dro i land 1,6 meter lang slirefisk som aldri før er fanget i Norge

- Til å være såpass lang var det ganske liten motstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Luxemburgeren Greisch Guy forsto raskt at han hadde fått uvanlig fangst på stanga, da han tirsdag denne uken dro opp en 167 centimeter lang slirefisk, på fisketur i Brandasund i Bømlo kommune.

Det var Stordnytt som først omtalte den spesielle fangsten.

- Til å være såpass lang var det ganske liten motstand i skapningen som jeg først trodde var en lange, men som altså var en fisk verken jeg eller andre i fiskermiljøet her hadde sett før, sier Luxemburgeren til Stordnytt.

- 80 prosent sikker Ifølge fiskernettstedet Hooked er det første gang fisken er fanget i Norge. Forsker Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet i Bergen sier han ble fascinert av funnet, men er likevel mer forsiktig i uttalelsene.

- Før vi har hatt fisken til gransking, og fått sjekket det som måtte være av tilgjengelig informasjon, er det vanskelig å fastslå 100 prosent sikker om dette kan være en ny fiskeart langs kysten vår, men 80 prosent sikker tror jeg vi kan være allerede nå. Dette er veldig spesielt, sier han til Stordnytt.

LANG: Fisken ble målt til 167 centimeter og 4,5 kilo. Foto: Privat
LANG: Fisken ble målt til 167 centimeter og 4,5 kilo. Foto: Privat Vis mer

Overfor Dagbladet bekrefter han at funnet er «usedvanlig spesielt».

- Jeg har fortsatt ikke fått sjekket om den er funnet i Norge tidligere. Dersom den har blitt funnet er det snakk om én eller to ganger. Det er en veldig sjelden fisk å finne på denne kanten og det har ikke vært en eneste registrering de siste tiårene, sier Bjelland til Dagbladet.

Slirefisken som Guy fanget denne uken tilhører trådstjertfamilien, som finnes på dypt vann i alle verdenshav. Det hører derimot til sjeldenhetene at fiskene kommer innenfor kontinentalsokkelen, skriver Hooked.

- Fisken hører til sør for de britiske øyer, og på den sørlige halvkule. Den er funnet utenfor land som Sør-Afrika, Australia og New Zealand, sier Bjelland.

Kan ende på museum Ifølge Stordnytt vil slirefisken nå bli overlevert Havforskningsinstituttet i Bergen. Det gleder havforsker Bjelland.

- Vi vil veldig gjerne få eksemplaret hit, så vi kan få en korrekt artsidentifisering. Dersom det viser seg at fisken er det første av sitt slag i Norge, er jeg ganske sikker på at Bergen Museum vil ønske å få den inn i sin artssamling, sier Bjelland.

Bildene av fisken har allerede blitt nøye studert av Bjelland og hans kolleger ved Havforskningsinstituttet.

- Vi er enige om at det ikke kan være mange muligheter, men det er for tidlig å konkludere med en sikker identifisering. Vi holder alle muligheter åpne frem til vi har fått se fisken, sier han.