«Greit å plyndre, men ikke å brenne hus»

KERRINA (Dagbladet): På bygdeveien bort fra landsbyen et par mils vei sørvest for Mitrovica kommer to traktorer med overlessede tilhengere. I slep bak den ene traktoren styres en liten blå bil, en jugoslavisk produsert Zastava. Bak dem står gården til den serbiske familien Obradovic i brann. Det brenner også på sju andre gårder rundt landsbyen Kerrina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På bygdeveiene over hele Kosovo ruller i disse etterkrigsdager traktorlass etter traktorlass - med kjøleskap, dypfrysere, komfyrer, kommoder og hele stuesalonger på tilhengerne. Forlatte serbiske hus og gårder som ikke allerede er brent av sine eiere, tømmes systematisk for alt løsøre av verdi før de settes fyr på.

- Jeg har bare hentet sakene etter min onkel. Han har reist til Tyskland og kommer aldri tilbake til Kosovo. Familien trenger møblene og hvitevarene, for vårt eget hus er brent ned av serberne, sier Sheqir Qallapeku (28), som er sjåfør på traktoren som har Zastavaen på slep.

Sammen med fire naboer har han reist tre timer med traktor helt fra Trstenik vest for Pristina til Kerrina i det nordlige Kosovo for å laste traktorhengeren.

Albaneren er uvitende om at Dagbladet allerede har vært på åstedet, der UCK-soldaten Adem Metaj (32) har en annen forklaring:

«Rett og rimelig»

- Gården som er plyndret, tilhører den serbiske Obradovic-familien, som stakk av i forrige uke. Ganske visst var spesielt de to sønnene i familien noen svin som var med på å massakrere kosovoalbanere i nabolandsbyene. En slik familie har ingen framtid i bygda vår.

At albanere nå tar tilbake det serbere har røvet fra dem, er vel ikke mer enn rett og rimelig. Plyndring er greit, men jeg liker ikke at folk setter fyr på bygningene. Jeg synes ikke noe om å bo i en landsby der alle hus er svidd av. Det mener jeg, som selv har mistet alt i denne krigen.

Det som nå skjer, er ikke bra. Men hva skal jeg gjøre for å stanse det? Jeg er den eneste UCK-soldaten her.

Adem understreker et annet forhold:

- Mange av dem som kommer hit på tyveritokt, stammer fra andre landsbyer. De bare forsyner seg og setter fyr før de drar av gårde. De sjekker ikke om gården de plyndrer har tilhørt en serbisk eller albansk familie. Tre av gårdene som brenner her vi nå står, tilhører serbere, mens to av dem eies av albanere.

Mens noen av de andre gårdene i nærheten er så godt som utbrente, er ilden i Obradovic' vesle, hvitmalte våningshus nypåsatt.

Når Dagbladet kommer til gården, har ilden så vidt fått tak inne i stua. Etter et kvarters tid er huset overtent. En purke med tre grisunger kommer ut av uthuset. De snur ryggen til gården og lunter bortover landeveien. De færreste albanere spiser svinekjøtt, så purka og ungene får trolig greie seg som best de kan i sin ubedte frihet. Hønene kakler forvirret omkring, skremte av flammene.

To karer driver en flokk på åtte kyr og kalver forbi på landeveien. For å holde disiplinen bruker den ene kalasjnikoven som kjepp.

Bevæpnet

Deretter dukker en ny traktor opp med fem albanere, bevæpnet med hver sin kalasjnikov. Vi ser dem svinge inn på neste gårdstun, der de etter noen minutter er i sving med å bære ut en ny ladning møbler, fryser og kjøleskap, som lastes opp på tilhengeren.

Før krigen var det rundt 30 serbiske og 70 albanske hus i Kerrina.

- Vi levde for det meste i fred og fordragelighet med hverandre. Så ble folk hisset opp. Serberne ble bevæpnet, og gikk løs på oss, sier albaneren Rexhart Thaqi (20).

Nå er de borte, mens albanerne langsomt vender hjem til en nedbrent landsby der tørsten etter hevn rår grunnen.

For nå er det albanernes tur i Kosovo. FNs høykommissær for flyktninger opplyser at en serbisk kvinne ble funnet halshogd i et hus i Prizren i det sørvestlige Kosovo. En serbisk mann ble drept med kniv.

Bortført

Det serbiske mediesentret i Pristina hevder at 12 serbere er drept bare i Pec og Orahovac-området de siste dagene. På likhuset i Pristina skal det ligge ti drepte serbere - seks fra landsbyen Obilic sør for Pristina og fire fra Slivovo, 25 kilometer øst for provinshovedstaden. Til sammen 140 serbere er bortført siden den serbiske militære tilbaketrekningen startet, ifølge mediesentret.

TAR ALT: Shegir Quallapeku har plyndret en serbisk gård. Møbler, hvitevarer og en bil ble dagens utbytte.