Greit med hijab og samekofte i domstolene

- Dette er et skritt i retning av å anerkjenne at Norge er et mangfoldig samfunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Hijab, samekofte og andre religiøst og politisk betingede plagg skal ikke forbys i domstolene. Det har Domstoladministrasjonen avgjort.

Fagdommere, rettsbetjenter, vigslere og andre som jobber i domstolene, skal ikke nektes å bære politisk eller religiøst betingede plagg, vedtok styret i Domstoladministrasjonen mandag.

Vedtaket er det stikk motsatte av det forslaget som Domstoladministrasjonen (DA) sendte ut på høring i august i fjor.

Sosialistisk Venstreparti mener det er en riktig avgjørelse.

- Dette er et skritt i retning av å anerkjenne at Norge er et mangfoldig samfunn, sier partiets innvandringspolitiske talsmann Heikki Holmås.

SV mener det må være tillatt å bruke religiøse plagg som ikke dekker ansiktet og symboler tilpasset domstolens uniformering.

Nøytralitet DA forklarer snuoperasjonen med innspillene som er kommet fram i høringen.

I ja-vedtaket heter det blant annet at dersom noen av partene i en rettsforhandling skulle ha problemer med bruk av slike plagg eller symboler i domstolene, så må saken løses under inhabilitetsbestemmelsene.

Det vises også til gjeldende etiske prinsipper for dommeratferd om at «en dommer skal opptre slik at det ikke med rimelighet kan stilles spørsmål ved dommerens nøytralitet».

Politihijab DA sendte ut forbud-forslaget på høring etter debatten om bruk av hijab i politiet i fjor.

Den endte med at Justisdepartementet bestemte at politiets uniformsreglement ikke skulle endres for å tillate bruk av religiøse hodeplagg.

Politidirektoratet hadde gått inn for å godta hijab som en del av uniformen.

Holdninger I Domstoladministrasjonens uttalelse mandag, heter det at «spørsmål knyttet til religiøst og politisk betingede plagg og symboler må løses ved holdningsarbeid».

Det heter også at «styret vil fremholde at dommere etter loven skal utøve sin dommergjerning på en måte som inngir tillit og respekt».

(NTB)

- GREIT: Hijab kan brukes av dommere og andre ansatte i retten. Foto: Reuters
- GREIT: Hijab kan brukes av dommere og andre ansatte i retten. Foto: Reuters Vis mer