Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Greit med ulovlig «dameklipp»

Likestillingsombudet får støtte av både frisører og kunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Likestillingsombudet mener det er i strid med loven at frisører opererer med ulike priser på «dameklipp» og «herreklipp».

- Likestillingsloven forbyr forskjellsbehandling av kvinner og menn. Vi har tidligere konkludert med at ulik pris til kvinner og menn er brudd på loven. Prisen må være knyttet til tidsbruk og frisyrens kompleksitet, ikke kundens kjønn, sier likestillingsombud Sunniva Ørstavik til Adresseavisen.

Dobbel pris På Grønland i Oslo er det flere frisørsalonger opererer med dobbel pris på dameklipp; 300 kroner sammenlignet med 150 kroner for en herreklipp. Hos Aris dame- og herrefrisør, er prisforskjellen noe mindre.

- Vi klipper damer for 240 kroner og herrer for 150 kroner, sier frisør Hemid Rezwan til Dagbladet.

Han begrunner prisforskjellen med at det som regel tar lenger tid å klippe damer.

- Synes du da det er greit å heller skille mellom kort og langt hår?

- Hvis jeg synes en dameklipp er lettere og ikke tar så lang tid, tar jeg samme pris som for en herreklipp, svarer Rezwan mens han fører saksa gjennom håret til Zakir Nurkasa i rasende fart.

- Positivt - Jeg mener det burde vært samme pris for damer og menn, men det er ikke jeg som bestemmer, sier Nurkasa.

Han synes det er positivt at likestillingsombudet nå prøver å gjøre det så likt som mulig for begge kjønn. Det gjør de også hos den eksklusive frisørsalongen Olimb & Co i Prinsens gate.

- Vi har jo jobbet i mange år for å få prisene mer like. Det var mye større forskjell før, da var det forventet at en herreklipp skulle være billigere enn dameklipp. I dag krever jo menn også mer ut av sin klipp, men vi bruker fortsatt noe mindre tid på herre, og det er tida som bestemmer, sier daglig leder Berit Olimb.

FOR LIKE PRISER: Frisør Hemid Rezwan og kunde Zakir Nurkasa hos Aris dame- og herrefrisør.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FOR LIKE PRISER: Frisør Hemid Rezwan og kunde Zakir Nurkasa hos Aris dame- og herrefrisør. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Men å kalle «klipp» for «klipp», det er helt greit for oss, legger hun til.

Like priser i Danmark Også hos Olimb & Co er prisforskjellen mellom 100 og 150 kroner, litt avhengig av hvem det er som utfører jobben. Men i og med at utgangspunktet er en god del høyere enn på Grønland, blir prosentvis prisforskjell mye mindre.

- Vi setter av ett kvarter mindre på en herre enn på en dame, sier Olimb.

Prisspørsmålet på dame- og herreklipp er aktualisert med at likestillingsrådet i Danmark har bestemt at prisene skal være like for menn og kvinner. Der truer frisørene med å gå rettens vei for å kunne fortsette med ulik pris for damer og herrer.

Olav Eikemo, direktør i Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB), er også enig med det norske likestillingsombudet.

- For å unngå forvirring, er det etter vårt syn bedre å benevne alle behandlinger med «klipp», og så differensiere ut fra vanskelighetsgrad og tidsforbruk, uavhengig av om kunden er mann eller kvinne, sier han til Adresseavisen.

LIKERE: Det er blitt større likhet i frisørprisene for kvinner og menn enn hva det var tidligere, mener Berit Olimb, daglig leder hos Olimb & Co.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LIKERE: Det er blitt større likhet i frisørprisene for kvinner og menn enn hva det var tidligere, mener Berit Olimb, daglig leder hos Olimb & Co. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!