TALER: Muammar Kadhafi var kjent for langt taler. I dag, 20. oktober, melder overgangsrådet i Libya at han er død.Foto: SCANPIX/AP PHOTO/JOHN REDMAN
TALER: Muammar Kadhafi var kjent for langt taler. I dag, 20. oktober, melder overgangsrådet i Libya at han er død.Foto: SCANPIX/AP PHOTO/JOHN REDMANVis mer

- Greit, men da kan ingen klage hvis vi spør en gravid kvinne om å hoppe i fallskjerm

Kadhafis liv i sitater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kadhafi kunne holde taler som varte i flere timer, Al Jazeera har samlet en del sitater, som forklarer en del om filosofien til den tidligere lederen.

«The mad dog of the Middle East», et kallenavn Ronald Reagan ga Kadhafi, skrev i 1975 en bok om sin politiske filosofi, den fikk navnet «The Green Book», og hadde under tittelen «The solution to the problems of democracy; The social basis to the third universal theory»

Han satt med makten i 42 år, her er noen av hans mest berømte sitater:

- Jeg er en internasjonal leder, dekanen av arabiske ledere, kongen av Afrikas konger og imamen for muslimer. Min internasjonale status lar meg ikke falle til et lavere nivå.
Talt til en samling mennesker, inkludert Abdullah, konge av Saudi-Arabia, 30. mars 2009. The Scotsman skrev om hendelsen «Kadhafi walks out of summit after attacks on Saudi King» av Salah Nasrawi.

- Det er ingen annen stat på denne planeten enn Libya som har demokrati.
Fra en konferanse på Colombia University i New York, 23 mars 2008.

- Jeg er overbevist om at Palestina-Israel-løsningen er å etablere en demokratisk stat for jødene og palestinerne, en stat som kan hete Palestina, Isratine, eller hva de vil. Dette er den fundamentale løsningen, hvis ikke vil jødene bli utryddet i fremtiden, fordi at palestinerne har strategisk dybde.
Intervju med Al Jazeera, 27. mars 2007.

- Hvis et samfunn med mennesker som kler seg i hvitt når de sørger og et annet som kler seg i svart, så vil et samfunn like hvitt og mislike svart, og det andre like svart og mislike hvit. Denne holdningen gir en fysisk virkning på cellene og genene i menneskekroppen.
Utdrag fra «The Green Book» (1974)

- Abrahan Lincoln var en mann som bygde seg opp fra ingen ting uten hjelp fra andre. Jeg fulgte hans kamper. Jeg ser likheter mellom han og meg.
Publisert i The Pittsburgh Press 3 august 1986, i artikkelen «Kadhafi, the man the world loves to hate» av Marie Colvin.

- Uavhengig av konflikten med Amerika er det en menneskelig plikt å vise sympati med det amerikanske folk, og være med dem i disse fryktelige og forferdelige hendelsene, som vekker den menneskelige bevissthet. Da jeg var fem år ble min bror skutt av en israelsk soldat. Siden da har jeg vært innstilt på å forene den arabiske verden gjennom Midt-Østen og opprettholde en handelsflyt med vesten.
Reaksjonen på 11. september 2001, formidlet av CBSNews.com 12. september 2001.

- Greit, men da kan ingen klage hvis vi spør en gravid kvinne om å hoppe i fallskjerm
Da han forsvarte sin tro om at kvinnelige egenskaper gjorde at deres plass var i hjemmet, sitert i TIME den 23. juli 1975.

- Libya er et afrikansk land. Må Allah hjelpe araberne og holde dem unna oss. Vi vil ikke ha noe å gjøre med dem. De kjempet ikke med oss mot italienerne, og de kjempet ikke med oss mot amerikanerne. De løftet ikke sanksjonene fra oss. De gjorde det motsatte, de viste skadefryd og tjente på vår kamp.
Intervju med Al Jazeera, 27. mars 2007.

- Det er en sammensvergelse som vil kontrollere libysk olje og kontrollere libysk land, de vil kolonisere Libya igjen. Dette er umulig, umulig. Vi vil sloss til den siste mannen og den siste kvinnen for å forsvare Libya fra øst til vest, nord til sør.
Lydopptak send på Al-Ouroba TV, 25. august i år, da opprørerne begynte å angrepene i Tripoli.

- Enden er nær for kolonialistene og rottene. De flykter fra hus til hus fra massene som jager dem.
En tale til folket 15. august i år.

Muammar Kadhafi endte selv sitt liv på flukt.
Og ble ifølge noen av rapportene funnet i et sementrør, mens han forsøkte å gjemme seg.

- Han kalte oss rotter, men se hvor vi fant ham.
Ahmed Al Sahati til Reuters, mens han står ved siden av de to kloakkrørene i Sirte.