Grenoble skal rense gatene for reklame

Som den første store byen i Europa skal Grenoble i Frankrike rense gatene for reklame og i stedet plante trær og sette opp opplysningstavler.

RENSES: Grenoble skal fjerne all forstyrrende og påtrengende reklame fra gatene. I stedet skal det komme opplysningstavler for innbyggerne og plantes nye trær.. Foto: AFP / Scanpix / JEAN-PIERRE CLATOT
RENSES: Grenoble skal fjerne all forstyrrende og påtrengende reklame fra gatene. I stedet skal det komme opplysningstavler for innbyggerne og plantes nye trær.. Foto: AFP / Scanpix / JEAN-PIERRE CLATOT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

4. april i år ble Eric Piolle fra Europe Écologie Les Verts (EELV) ordfører i Grenoble i Frankrike. Et av De Grønnes løfter i valgkampen var å fjerne alle oppslagstavlene i gatene med reklame. Nå skal det skje i løpet av fire måneder.

Plante trær Kommunestyret i Grenoble har vedtatt å ikke innhente anbud på offentlig reklameplass. 326 oppslagstavler i ulike størrelser, i alt 2051 kvadratmeter reklame, skal fjernes. I stedet for de tavlene som fjernes, skal byen «plante et femtitalls unge trær før våren», heter det i vedtaket.

Kommunen skal også sette opp nye oppslagstavler som blir mindre, og hvor kommunen, kulturinstitusjoner, organisasjoner og folk ellers fritt kan få fram sitt budskap. Disse tavlene skal ikke lenger bare rettes mot bilister, men også fotgjengere, forklarer Lucille Lheureux, som er ansvarlig for offentlige steder i Grenoble, til avisa Le Monde.  Fra januar av skal kommunen innlede samtaler med mulige aktører i byen.

Leskurene seinere På leskurene ved stoppestedene til trikkene og bussene vil ikke reklamen forsvinne ennå, fordi en avtale med selskapet JCDecaux ikke utløper før i 2019. Selskapet leverer såkalte «bymøbler», som leskurene, og vedlikeholder disse i bytte mot å få selge reklameplass . Selskapet driver med det samme i Oslo. - Byen taper 6 millioner euro i inntekter i løpet av ti år, sier Albert Asseraf fra JCDelcaux til Le Monde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.