- Grensa ble nådd i kveld!

Per-Willy Amundsen (Frp) ba Abid Raja (V) om å beklage sitt angrep mot regjeringskolleger i Frp. I stedet svarte sistnevnte med et nytt angrep.

FULL KRANGEL: Per-Willy Amundsen sier til Dagbladet at grensen ble nådd da Abid Raja gikk til angrep mot regjeringskolleger i Frp fredag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FULL KRANGEL: Per-Willy Amundsen sier til Dagbladet at grensen ble nådd da Abid Raja gikk til angrep mot regjeringskolleger i Frp fredag kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Grensen er nådd. Denne elendigheten av et såkalt 'parti' kan vi ikke dele regjering med. Hvis ikke Abid Raja ber om unnskyldning, vil jeg forlange at samarbeidet avsluttes. Det går en grense. Nå er det nok! Nå er jeg lei!»

Slik lyder Per-Willy Amundsens (Frp) reaksjon på at Venstres Abid Raja tok et knallhardt oppgjør med regjeringskolleger i Frp i et intervju med NRK fredag kveld.

Amundsens uttalelse ble delt i et innlegg på hans egen Facebook-profil. Overfor Dagbladet erkjenner han at irritasjonen overfor Venstre og Raja har bygget seg opp over tid.

- Grensen ble nådd i kveld! Abid Raja går veldig langt i å angripe alle andre, sa Amundsen til Dagbladet fredag kveld.

- Hva tenker du om at Raja omtaler Siv Jensen og Sylvi Listhaugs utspill som «brun propaganda»?

- Det har jeg lite til overs for. Det er en avskyelig bruk av retorikk, som ikke er forenlig med et regjeringssamarbeid.

STÅR PÅ SITT: Sylvi Lishaug (FrP) har fått krass kritikk fra statsminister Erna Solberg etter at hun postet et innlegg på Facebook om at «Norge skal ikke ta imot båtmigranter». Reporter: Trym Mogen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Sterk avstand

- Abid Raja nevner særlig utspill i valgkampen om snikislamisering og båtmigranter. Synes du disse uttalelsene kan ha vært kritikkverdige?

- På ingen måte, svarer Amundsen kontant.

Også Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim reagerer sterkt på Rajas uttalelse.

- Den påstanden der tar jeg sterk avstand fra. Det er ikke riktig i det hele tatt. Det han sier er at de som ønsker en streng innvandringspolitikk og som er kritisk til enkelte sider av islamsk praksis er nazistiske. Det er hårreisende påstander å komme med, sier Helgheim til NRK.

IKKE FORNØYD: Frps leder Siv Jensen hadde håpet på et bedre resultat. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Nytt angrep

Dagbladet har konfrontert Abid Raja med Amundsens Facebook-innlegg, hvor han blant annet krever at Raja ber om unnskyldning for at han ikke skal «forlange at samarbeidet avsluttes». Venstre-politikeren har imidlertid ikke kommentert utspillet.

I stedet viser han til et innlegg på Facebook, som ble publisert omkring midnatt fredag, hvor han går til angrep mot Frp på ny.

Han skriver blant annet at «mange han kjenner ble svært lei seg» av at Siv Jensen snakket om snikislamisering under valgkampen.

«Mens muslimer var redde etter moskeskytingen, så kom Frp drassende med snikislamisering!»

Han gjentar også begrepet «brun propaganda».

«Retorikken rammet alle; uskyldige muslimske barn, ungdom og voksne. Vi i Venstre skal ikke være bekjent av den slags. Den type brun retorikk, den type brun propaganda, som fremmer brune holdninger, som fremmer rasisme, fordommer og muslimhat, det skal vi i Venstre markere knallhard avstand til.»

Trøbbel i regjeringen

Venstre og Frps samarbeid i regjering har vært trøblete. Seinest under valgkampen ble dette illustrert med den uforenlige konflikten om bompenger. Partiene kom ikke til enighet før statsminister Erna Solberg (H) skar gjennom og stilte et ultimatum overfor de andre regjeringspartiene.

I tillegg gikk alle regjeringspartiene tilbake fra forrige kommune- og fylkestingsvalg. Men til tross for tilbakegang og uenigheter, gjenstår det fortsatt to år av regjeringssamarbeidet.

Fylkesleder i Frp Møre og Romsdal, Frank Sve, har uttalt til VG at partiet ikke nødvendigvis må bli sittende i regjering dersom de ikke får mer gjennomslag for egen politikk. Fredag kveld uttrykte Carl I. Hagen skepsis overfor avisa til om partiet bør bli i regjering.

NRK spurte Raja om «Venstre bør gå ut av regjering for å oppfylle det Raja mener Venstre bør være». Han svarte ikke på spørsmålet, men uttalte imidlertid at Venstre nekter å akseptere Siv Jensen og Sylvi Listhaugs retorikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer