Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Grensa går ved krig

Hvis USA gjør alvor av truslene og bomber et av landene i «ondskapens akse», vil Norge reagere overfor George W. Bush. Det sier utenriksminister Jan Petersen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis de som vil bombe i Washington vinner fram, har vi et betydelig problem over Atlanteren. Da vil vi få en splittelse mellom Europa og USA, og Norge vil stå sammen med sine europeiske allierte, sier Petersen.

Men han legger til at han ikke oppfatter at det er det som står på agendaen i Washington.

Glad for støtte

Petersen sier han legger vekt på det utenriksminister Colin Powell sier. Det er Powell som er det modererende elementet i Bush-administrasjonen.

Petersen er glad for støtten han får fra utenrikskomiteens leder Thorbjørn Jagland som er i den amerikanske hovedstaden.

Jagland sa til Dagbladet i går at han ikke oppfatter at Petersen har logret for USA.

Ingen pusekatting

Men samtidig er Petersen overrasket over den massive kritikken George W. Bush har fått fra flere hold i Norge etter at den amerikanske presidenten sa at Irak, Iran og Nord-Korea utgjør en «ondskapens akse».

- Det er en sammenstilling av tre ulike land som ikke har noe med hverandre å gjøre. Men jeg er overrasket over styrken i kritikken. Norge har tradisjon for å ta opp forholdene for menneskerettigheter rundt i verden. Irak, Iran og Nord-Korea utvikler masseutryddelsesvåpen og undertrykker sin egen befolkning. Vi må ikke pusekatte med noen av de tre verste regimene i verden, sier Petersen.

Mer pepper til Bush

Men mens Petersen fortsatt er veldig forsiktig i sine uttalelser om Bush, er kritikken av presidentens uttalelser sterke ellers i verden.

Til og med FNs generalsekretær Kofi Annan kom i går med forsiktig kritikk av Bush.

- Du kan ikke dele verden inn i godt og ondt, fordi mellom dem finnes nyanser av grått, sa Annan.

Også EU-kommisjonens ansvarlige for utenrikspolitikk, Chris Patten, hudflettet den amerikanske presidentens uttalelser i den britiske avisa The Guardian i går.

- Ingen bevis

- Karakteristikken «ondskapens akse er uhensiktsmessig. Jeg finner det vanskelig å tro at det er en gjennomtenkt politikk, sier Chris Patten.

Han fortsetter med å si at det ikke finnes noe bevis på at de tre landene samarbeider for å skaffe masseødeleggelsesvåpen.

SPLITTELSE: Nye bombetokt mot andre land vil skape problemer og splittelse mellom USA og Europa, tror utenriksminister Jan Petersen. Han gjør det klart hvor Norge vil stå i en slik konflikt: Sammen med sine europeiske allierte.
Hele Norges coronakart