- Grensa var nådd

Ny olje- og energiminister blir utnevnt i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Alt om Hagas avgang

(Dagbladet.no): Åslaug Haga gikk av i dag, og det er en av de tre sentrale opphavsmennene til den rød-grønne regjeringen som har trukket seg.

- Haga har i dag bedt om å fratre som statsråd av helsemessige årsaker. Dette er noe jeg respekterer og forstår. Når helsa svikter har man ikke noe valg. Hun har hatt helseproblemer over lengre tid og nå var grensa nådd, sa stasministeren på pressekonferansen i formiddag.

Statsministeren beklager at Haga nå velger å trekke seg.

- Haga har vært en markant politiker, jeg har hatt stor glede av å samarbeide med henne. Det er betydningsfullt at hun velger å slutte i norsk politikk, sier Stoltenberg.

Bestemte seg på tirsdag

Han forteller at han hadde samtaler med Haga om hun skulle trekke seg og at de drøftet problemstillingen i helga. Tirsdag besluttet Haga at hun ville trekke seg. Men Stoltenberg avviser at han presset henne til å gå av.

- Det er umulig for en statsminister å overprøve en helsemessig vurdering. Jeg ville ikke legge umenneskelig press på henne.

- Grensa var nådd

Han vil imidlertid ikke svare på om Haga ville fått fortsette dersom hun ikke hadde bedt om å fratre nå.

- Det blir en hypotetisk problemstililing.

Han mener ikke at Hagas avgang svekker regjeringen og understreker at samarbeidet mellom Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet vil fortsette.

- Ingen er uerstattelige. Regjeringen fortsetter sitt arbeid og vi gjennomfører erklæringen vår i større tempo enn det de fleste har forventet. Vi fortsetter med politikken vår på alle områder. Haga har vært en svært viktig bidragsyter i dannelsen av flertallsregjeringen. Hun har sørget for at kursen for samfunnsutviklingen preges av fellesskap.

Skal rydde opp

- I det siste har det vært mye oppmerksomhet rundt skatt, et stabbur og en brygge. Jeg har vært opptatt av at alle forhold kommer på bordet, alle fakta kommer på bordet og at det ryddes opp. Det har hun selv vært veldig tydelig på og hun har selv sagt dette vil skje snarest mulig.

Han understreket at de samme reglene gjelder for statsråder som for andre.

- Hun har selv helt fra starten av understreket at alt kommer på bordet. Det er en selvfølge at alle myndigheter får svar.

- Grensa var nådd

Statsministeren sier de forholdene som har kommet fram ikke har noe med Hagas embetsutøvelse å gjøre, men at det er private økonomiske forhold.

- Disse svarene skal gis til de rette myndigheter.

På direkte spørsmål sier han at offentligheten skal få vite om regjeringsmedlemmer ikke har betalt skatt.

Ny statsråd i morgen

Hvem som tar over Hagas departement etter hennes avgang som både statsråd og Sp-leder er ikke kjent. Stoltenberg sier en ny statsråd vil bli utnevnt i statsråd i morgen.

- Denne personen vil være fra Senterpartiet og jeg vil ikke si mer om den saken før etter statsråd i morgen, sier han.

IKKE LENGER STATSRÅD: Åslaug Haga gikk i dag av som olje- og energiminister og som partileder for Senterpartiet. Haga forteller at helsemessige årsaker er grunnen til at hun nå går av.