Grense-løs glede for Kaya

Bergenskvinnen Kaya Wiese (60) gleder seg over at «Berlinmuren» mellom Nord- og Sør-Kypros har falt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er nesten ikke til å tro alt det vi opplever, sier en lykkelig Kaya Wiese til Dagbladet. Hun har statsborgerskap i «Den tyrkiske republikken Nord-Kypros». De siste par ukene har snudd opp ned på livet hennes.

22. april erklærte den tyrkisk-kypriotiske presidenten Rauf Denktash at grensa til den gresk-kypriotiske delen av øya skulle gjenåpnes for dagsturer, 29 år etter den tyrkiske invasjonen.

Dagen etter strømmet tusenvis av gresk-kypriotier til Nord-Kypros, mens tyrkisk-kypriotene fra nord satte kursen sørover.

Siden den tid har 160000 kyprioter fra begge sider krysset grensa mellom det som er blitt omtalt som Europas siste Berlinmur.

Åpnet grensa

Da Dagbladets Magasinet intervjuet Kaya Wiese i januar i år, var fredsforhandlingene mellom gresk-kypriotene og tyrkisk-kypriotene inne i en avgjørende fase. Så brøt forhandlingene sammen.

16. april ble Kypros tatt opp som nytt EU-medlem, uten at tyrkisk-kypriotene i nord var med. Så åpnet den tyrkisk-kypriotiske presidenten Rauf Denktash grensa i et forsøk på å få sin befolkningsgruppe på banen igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer