Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grense-løs glede for Kaya

Bergenskvinnen Kaya Wiese (60) gleder seg over at «Berlinmuren» mellom Nord- og Sør-Kypros har falt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er nesten ikke til å tro alt det vi opplever, sier en lykkelig Kaya Wiese til Dagbladet. Hun har statsborgerskap i «Den tyrkiske republikken Nord-Kypros». De siste par ukene har snudd opp ned på livet hennes.

22. april erklærte den tyrkisk-kypriotiske presidenten Rauf Denktash at grensa til den gresk-kypriotiske delen av øya skulle gjenåpnes for dagsturer, 29 år etter den tyrkiske invasjonen.

Dagen etter strømmet tusenvis av gresk-kypriotier til Nord-Kypros, mens tyrkisk-kypriotene fra nord satte kursen sørover.

Siden den tid har 160000 kyprioter fra begge sider krysset grensa mellom det som er blitt omtalt som Europas siste Berlinmur.

Åpnet grensa

Da Dagbladets Magasinet intervjuet Kaya Wiese i januar i år, var fredsforhandlingene mellom gresk-kypriotene og tyrkisk-kypriotene inne i en avgjørende fase. Så brøt forhandlingene sammen.

16. april ble Kypros tatt opp som nytt EU-medlem, uten at tyrkisk-kypriotene i nord var med. Så åpnet den tyrkisk-kypriotiske presidenten Rauf Denktash grensa i et forsøk på å få sin befolkningsgruppe på banen igjen.

Kaya Wiese driver et lite hotell i den vakre havnebyen som på gresk heter Kyrenia og på tyrkisk Girne. I middelalderen ble byen kalt «Levantens juvel». Hit har gresk-kypriotene strømmet i tusentall de siste dagene. Alle restauranter har vært overfylte. Gresk-kyprioter og tyrkisk-kyprioter har pratet, feiret, sunget og drukket sammen. Det er som om 29 års atskillelse ikke har eksistert.

Familien flyktet

- Det er en helt utrolig atmosfære her, sier Kaya Wiese.

Mora hennes, Emma (90), bor i et hus som ble eid av en gresk-kypriotisk familie da tyrkerne invaderte Kypros i 1974. Familien flyktet sørover. I midten av forrige uke kom sønnen til den tidligere eieren på besøk sammen med familien for å se stedet der han vokste opp. Han var bare ti år da han måtte flykte.

- De var fantastisk søte, sier Kaya Wiese.

140000 gresk-kyprioter flyktet sørover, mens 40000 tyrkisk-kyprioter flyktet til Nord-Kypros etter den tyrkiske invasjonen.

Tusenvis på besøk

Tusenvis av flyktninger har de siste dagene besøkt sine tidligere hjem på den andre siden av øya. I stedet for å bli kastet ut, er de blitt invitert inn, i full fordragelighet.

- Det som skjer nå, viser at folket selv kan ordne opp bedre enn politikerne, sier Kaya Wiese. Onsdag fikk hun sine første gresk-kypriotiske gjester på hotellet. For nå kan gresk-kypriotene få bli i tre dager av gangen i Nord-Kypros.

Tyrkisk-kyprioter skal få jobbe i sør, og det skal bli slutt på boikotten av tyrkisk-kypriotiske varer. Telefonlinjene mellom de to delene av øya er i ferd med å bli gjenåpnet, og minefeltene fra 1970-tallet skal fjernes.

Nå venter Kaya Wiese bare på at hun selv skal få reise til sør. Foreløpig gjelder nemlig ikke de nye reglene utlendinger som bor i Nord-Kypros.

FREDSHÅP: Kaya Wiese (60) driver hotell i det tyrkisk-okkuperte Nord-Kypros. Nå har hun for første gang fått gresk-kypriotiske gjester.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media