Grense-sprengende samarbeid

Er man først opphengt i nyheter og aktualitetssendinger, er det nå akutt risiko for overdose. NRK1 fra halv sju til halv åtte, NRK2 fra åtte til ni, NRK1 fra ni til ti er én løype. TV2 fra halv sju til halv åtte, så «Holmgang» på samme kanal fra åtte til ni - og så nyheter igjen fra ni til halv ti er en annen. Og ennå har vi ikke rukket fram til Kveldsnytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da er det heller ikke til å unngå at mange nyheter likner hverandre - av og til overraskende mye. Lars Sigurd Sunnanås Israel-reportasje i går var så lik den Henrik Samuelsson gjorde for de svenske nyhetene at det er vanskelig å si hvilken som var best. Her var det like kameravinkler, like setninger i manus - og begge reporterne gjorde standupen sin med hjelm på hodet - Samuelsson riktignok i venstre bildekant, Sunnanå i høyre.

Nå er det ikke uvanlig at utenrikskorrespondenter samarbeider på jobber - og når reportasjene sendes i hvert sitt land regner man ikke med at det plager noen heller. Men når likheten blir så stor, føles det litt underlig: I hvert enkelt land presenteres og oppfattes reportasjen som et selvstendig stykke reportasje - og det er ikke gitt for noen av oss å vite hvem av dem som egentlig skrev, hvem av dem som oversatte - eller om de to utviklet konsept og manus sammen.

Modig

NRK2s kulturnyheter 20.15 tok i går opp medienes forhold til etterlatte i krimsaker, med utgangspunkt i Baneheia-drapene og det ene offerets tante, som ble talsmann for familien. Det var et meget interessant tema, men mens man hele tida benyttet begrepet mediene, var det Knut Olsens intervju fra «Redaksjon 21» det ble henvist til. Om det var riktig eller uriktig av kollegene i NRK2 å omtale hovedkanalen som «mediene» kan diskuteres, men det var modig å ta opp temaet.

Problemet som ble diskutert var om familien burde spørres ut om sine kriminalpolitiske synspunkter på straffeutmåling i den situasjonen de var. Offerets tante, Aud Helene Austegard, tok klart til orde for strenge straffer, og klaget ikke på mottakelsen i «Redaksjon 21»: - Journalistene har vært snille mot meg. Knut Olsen var på min side, jeg merket det, sa hun.

Men hun fortalte også at det hadde vært sterkt for henne å delta i direktesendte debattprogrammer, og at hun hadde fått en reaksjon etterpå.

Og Carl I. Hagen var tilbake i en ellers god debatt på «Holmgang» med følgende lille perle: «Innvandrerne kan ordne opp selv hvis de bare får beskjed om det.»