Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grensekontrollene forlenges

Til 14. februar.

KONTROLL: Fra tollkontrollen mellom Sverige og Norge på Svinesund fredag ettermiddag.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
KONTROLL: Fra tollkontrollen mellom Sverige og Norge på Svinesund fredag ettermiddag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har besluttet å forlenge personkontrollen på indre Schengen-grense i Norge med ytterligere 30 dager, til 14. februar 2016.

Etter at Norge innførte personkontroll på indre grense i Norge har antallet asylsøkere gått betydelig ned. Det er fortsatt behov for å ha kontroll på grensen for å sikre indre sikkerhet og offentlig ro og orden, heter det i en pressemelding fra Justisdepartementet.

- Kontrolltiltaket har god preventiv effekt, og det er grunn til å tro at mange ikke vil forsøke å reise til Norge fordi det er kontroll på den indre grensen, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Midlertidig kontroll av den indre Schengen-grensen ble innført 26. november og gjelder personkontroller på alle ferjeankomster fra Danmark, Sverige og Tyskland. Tiltaket hadde opprinnelig en varighet på ti dager, men ble forlenget med 20 dager i starten av desember.

Nå forlenges den altså med ytterligere 20 dager, og EU-kommisjonen er varslet om at kontrollen kan bli videreført i inntil tre måneder etter 15. januar.

Danmark innførte 4. januar skjerpet grensekontroll, som i første omgang gjelder i ti dager. Det er forventet at den vil bli utvidet.

Sverige har forlenget sin grensekontroll til 8. februar. Grensekontrollen ble innført 12. november og har fram til nå blitt fornyet hver 14. dag. Nå kommer den til å gjelde en måned av gangen.

Hva skjer så med Schengen-avtalen?

AP-leder Jonas Gahr Støre har gjennom hele karrieren vært en av de mest glødende forkjemperne for europeisk integrasjon. Nå erkjenner han i et intervju med Klassekampen at Schengen-avtalen ikke fungerer etter hensikten.

- Når yttergrensene bryter sammen, når Schengen-avtalen kneler og Dublin-avtalen ikke fungerer, da må enkeltlandene ta ansvar.

- Det som uroer meg, er at dette i første runde kan gi noen svar, slik det har gjort i Norge nå, ved at vi tilsynelatende har fått kontroll med innvandringen. Men trinn to er at om migrasjonsbølgen vedvarer - og landene har innrettet seg hver for seg - har vi en dyp kilde til spenninger og potensielle konflikter, sier Støre til Klassekampen.

Støre håper på nordiske løsninger som svar den på den europeiske svikten.

- Vi må forvente at nordiske regjeringer opptrer med kraft i europeiske organ for å gjenopprette yttergrensekontroll i tråd med våre internasjonale plikter og humanistiske tradisjoner. Men jeg er da urolig for at vi kan få en situasjon der noe midlertidig blir sementert som noe permanent.

Støre varsler at Norden kan få en mer sentral plass i Aps neste partiprogram

- Med tre land i EU og to land utenfor, har det satt seg noen grenser. Men EU vil bruke veldig mye tid på interne konflikter. Det er bare å nevne Storbritannia, som kanskje går ut av EU. Norge vil ha veldig mye tilbake for en fordypet kontakt i Norden, sier Ap-lederen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media