Grenseløs diplomat

Israels Oslo-ambassadør Miryam Shomrat har gjort seg til talskvinne for norske jøder. Dermed blander hun sjøl religion og politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET VAR NEPPE bare jeg som hoppet i stolen da ambassadør Shomrat i Dagsrevyen mandag kveld kritiserte det norske kongehuset for ikke å ha stilt opp for jødene i Oslo etter skytingen mot synagogen i Bergstien. Mer udiplomatisk går det neppe an å oppføre seg. Reaksjonene uteble heller ikke. Utenriksminister Jonas Gahr Støre kalte ambassadørens uttalelser «upassende». Anne Sender, forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, sier at hun sterkt misliker at Shomrat gjør seg til talskvinne for norske jøder.

ALL ÆRE til Anne Sender, som også etter skytingen mot synagogen har opptrådt klokt og forstandig. Hun legger stor vekt på at Det Mosaiske Trossamfund ikke skal uttale seg om Israels politikk. På samme måten må ikke den israelske ambassadøren blande kortene. Miryam Shomrat er ambassadør for Israel, et land i det turbulente Midtøsten. Hennes oppgave er å tale sitt lands interesser og fremme samarbeidet mellom Norge og Israel. Norske jøder er nordmenn og ikke israelere. Som andre nordmenn har de forskjellige meninger om israelsk politikk. Deres statsminister sitter i Oslo og ikke i Jerusalem.

FRA SIN BUNKERSLIKNENDE ambassade i Parkveien har ambassadør Shomrat skutt med skarpt mot Israels kritikere og beskyldt både Kåre Willoch og Jostein Gaarder for å bidra til økt antisemittisme i Norge. Gaarder er blitt hudflettet for å ha blandet israelsk politikk og jødedom. Etter det famøse dagsrevyintervjuet kan ambassadøren bare glemme det argumentet, for der var det hun som blandet religion inn i politikken. Og hvis Shomrat skal bidra til å minske det hun hevder er økt antisemitisme i Norge, bør hun tenke seg godt om før hun kommer med slike utspill som det hun gjorde mandag. Slikt kan bare gjøre situasjonen verre i en tilspisset situasjon.

AMBASSADØR SHOMRAT er ikke alene om å trekke paralleller mellom antisemittisme og kritikk av Israel. Men hun går lenger enn mange andre fordi hun også mener at nordmenn bør være mindre kritiske til Israel for å demme opp mot antisemittiske strømninger. Her skyter hun langt over mål. Skal overgrep på Vestbredden, i Gaza eller Libanon forties for å spare norske jøder for kritikk? Dessverre har det forekommet eksempler på at jøder i Norge er blitt mobbet og hengt ut for hendelser som er skjedd i Midtøsten. Men det samme opplevde serbere i Norge under krigene på Balkan i 1990-åra. Dette skal ikke tolereres, men om jøder utsettes for slikt, er det ikke nødvendigvis antisemittisme som ligger bak.

OG HVOR GÅR GRENSA for hva som er antisemittisme? Selv har jeg fått merkelappen antisemitt påklistret ved ymse anledninger - fordi jeg har skrevet kritisk om Israel. Vi er mange som hører til i den klubben, men vi er ikke jødehatere. Det er også få av oss som blir omfavnet av ekstremister på ytre høyre fløy, for vi har ikke noen sans for politikken deres heller.I en pressemelding i går beklaget Miryam Shomrat at uttalelsene hennes hadde vakt så mye oppstuss, men hun la skylda på media for at dette var blitt framstilt som kritikk av det norske kongehuset. Kanskje har hun glemt at hun snakket for åpen mikrofon på TV. En ambassadør skal uansett ikke gjøre slike tabber. Troverdigheten hennes er svekket, og hun har gjort sitt land en bjørnetjeneste. Men det som nå er viktig, er at dialogen mellom de religiøse trosretningene her i landet fortsetter. Norske jøder har fått støtte fra muslimske imamer etter skuddene mot synagogen i Oslo. Det er slik solidaritet som kan skape mindre spenninger i et samfunn der man ennå ikke har opplevd alvorlige terrorhandlinger, men der terrortrusselen ligger latent. Vi trenger ikke å flytte krigen og djevelskapen i Midtøsten til Oslo sentrum.

HELT SIDEN HUN kom til Norge for et år siden, har ambassadør Shomrat klaget over svekkede norsk-israelske forhold. I april truet hun med at det ville få konsekvenser om norske myndigheter møtte Hamas-representanter på Norges-besøk. I den siste tida har vi til stadighet fått høre hvor antisemittiske og antiisraelske vi er her i Norge. Siden det er så ille her, burde Miryam Shomrat kanskje finne seg et annet land å tjenestegjøre i.