Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grenseløs kjærlighet: Zsiros' bilde av flyktningparet rører en hel verden

Fotografen forteller.

BUDAPEST: Et ungt par kysser i et telt på jernbanestasjonen Keleti i Budapest. Fotograf Zsíros István forteller om historien bak bildet, men paret snakket han aldri med. Foto: Zsíros István
BUDAPEST: Et ungt par kysser i et telt på jernbanestasjonen Keleti i Budapest. Fotograf Zsíros István forteller om historien bak bildet, men paret snakket han aldri med. Foto: Zsíros István Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På morgenkvisten den 30. august ruslet 30 år gamle Zsíros István ned til jernbanestasjonen Keleti i Budapest der en midlertidig leir hadde blitt satt opp for de tusentalls flyktningene som var på vei fra Syria.

István forteller til Dagbladet at han hadde lest og sett mye om flyktningstrømmen i mediene, men at han ville danne seg et eget bilde av situasjonen.

Og ikke minst ta et eget bilde.

Var der under en halvtime Han var bare på stasjonen i en snau halvtime, men det var lenge nok til å forevige et av de mer rørende øyeblikkene i krisen som omfatter så mye sorg, fortvilelse og desperasjon.

- Plutselig så jeg paret, og det var et utrolig rørende øyeblikk. Spesielt med tanke på hvilken setting de var i. Så tok jeg bildet, sier han til Dagbladet.

FOTOGRAF: István var bare på stasjonen i en snau halvtime, men det var lenge nok til å forevige et av de mer rørende øyeblikkene i krisen som omfatter så mye sorg, fortvilelse og desperasjon. Foto: Privat
FOTOGRAF: István var bare på stasjonen i en snau halvtime, men det var lenge nok til å forevige et av de mer rørende øyeblikkene i krisen som omfatter så mye sorg, fortvilelse og desperasjon. Foto: Privat Vis mer

Han forklarer også hva som er grunnen til at bildet er i svarthvitt, og ikke i farger. Fargene tok nemlig livet av det vakre øyeblikket han hadde fanget.

- Fargebildet er for levende. Det er soveposer overalt i sterke farger, og de fleste personene på bildet har på seg klær i like sterke farger. Det tar oppmerksomheten vekk fra øyeblikket paret deler.

Gikk viralt István er ingen berømt fotograf. Han slutte nylig i jobben som IT-spesialist for å følge drømmen om å bli fotograf, og på Twitter har han 30 følgere og Facebook-siden hans har litt i overkant av 500 «likes». Likevel har bildet spredd seg.

István la det først ut i en foto-konkurranse der temaet var dokumentasjon av flyktningkrisen. Der ble det plukket opp av den annerkjente greske fotografen som delte det på sin Facebook-side.

Og alt deretter er som kjent historie.

RASER: Tsjekkias president Milos Zeman (i midten) er svært kritisk til vedtaket om flyktningkvoter fra EUs innenriks- og justisministermøte tirsdag. Foto: Zhang Lintao / Reuters / NTB scanpix
RASER: Tsjekkias president Milos Zeman (i midten) er svært kritisk til vedtaket om flyktningkvoter fra EUs innenriks- og justisministermøte tirsdag. Foto: Zhang Lintao / Reuters / NTB scanpix Vis mer

I går publiserte The Guardian, med flere millioner lesere over hele verden, bildet hans, og plutselig hadde Istváns åndsverk blitt et symbol på det håpet flyktninger har med seg. Håpet om et bedre og tryggere liv.

- Håper de finner fred Hva paret angår, vet ikke István hva som er deres historie. Som han selv sier, «jeg er ingen journalist og har ingen erfaring med slikt».

Han legger dog til at han håper det går bra med dem. Både paret han foreviget på en overfyllt togstasjon i Budapest, og de andre fire millionene som er på flukt.

- Jeg håper alle flyktningene finner sin plass i verden. At de finner fred.

Vedtak Men over tre uker etter at den ungarske fotografen foreviget øyeblikket på Keleti, krangler Europa fortsatt om hva de skal gjøre med den stadig økende strømmen av flyktninger.

Tirsdag kveld ble det gjort et vedtak om omfordelingen av flyktningkvoter i EUs innenriks- og justisministermøte. Flere av landene som stemte mot forslaget raser.

- Bare framtiden kan vise hvilken tabbe dette var, tordnet Tsjekkias president Milos Zeman ifølge BBC, og innenriksminsiter Milan Chovanec var ikke mye snauere.

- Vi vil veldig snart innse at keiseren ikke har klær. Dette var et nederlag for sunn fornuft, sier han.

I Latvia marsjerte folk i gatene i protest mot vedtaket, og Slovakias statsminister har sagt at de «ikke vil respektere dette diktatet fra majoriteten».

Ungarns regjering, som også stemte mot vedtaket, sier ifølge NTB i en uttalelse at de vil respektere tirsdagens avgjørelse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!