Grenseløs

Statsminister Kjell Magne Bondevik vil ikke sette grenser, verken opp eller ned for partiet, eller framover for seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ja, jeg husket feil. Etter at Kjell Magne Bondevik ble statsminister, har partiets leder holdt oppsummeringer alene, slik Dagfinn Høybråten gjorde forleden. Men i går var Bondevik der med regjeringens. Etter først å ha fôret oss journalister med Sem Gjestegårds lekre brunchbuffet, inkludert den kalde sommerens første søte jordbær med fløte, la Bondevik fram regjeringens skryteliste etter vårsesjonen. Vi fikk en statusrapport på 130 sider utstyrt og innbundet som en stortingsmelding. I denne krysses løftene fra samarbeidsregjeringens Sem-erklæring av, punkt for punkt. Det er å betrakte som våre dagers versjon av den notisboka som Einar Gerhardsen alltid bar på innerlomma der han haket av punktene i Arbeiderpartiets program etter hvert som de ble realisert.

Det er bare å gi seg over for statsministerens politiske profesjonalitet. Han leder med flere hestehoder foran sine utfordrere både innenfor og utenfor den regjeringen han bestyrer. På sitt ganske finurlige vis fortsetter han å oppheve den politiske tyngdekrafta, også etter at Erna Solberg overtok lederskapet i Høyre. Kristelig Folkeparti har nå 5,8 prosent oppslutning på en junimåling. Valgresultatet i 2001 var 12,4 prosent. Ved kommunevalget i fjor fikk partiet 6,9 prosent, og tilbakegangen var klar i begge valgene. Med dette som utgangspunkt er det en bragd at han kan regjere i vei som om alt er i sin skjønneste orden. Han er utrolig god på små flater.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.