Siv etter corona-pressekonferansen:

- Grenseløst naivt

Frp-leder Siv Jensen foreslo i august obligatorisk testing for alle som kom fra utlandet - uten å bli hørt.

ADVARTE: Frp-leder Siv Jensen advarte for to måneder siden mot importsmitte. Hun mener regjeringen burde ha lyttet. Foto fra Facebook
ADVARTE: Frp-leder Siv Jensen advarte for to måneder siden mot importsmitte. Hun mener regjeringen burde ha lyttet. Foto fra Facebook Vis mer
Publisert

- Jeg advarte mot importsmitte i august og fremmet forslaget i Stortinget med en gang det åpnet. Og det var alvorlig ment, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Hun reagerer sterkt på at regjeringen nå - langt ute i oktober - innfører obligatorisk karantene for dem som kommer fra røde land. Men ikke ville innføre obligatorisk testing for to måneder siden.

Bare den siste uka er det kommet 50 coronasmittede fra Polen.

- Det ble ikke tatt på alvor da jeg foreslo det. Regjeringen er litt sånn at de alene vet best, men forslaget har bred støtte fra norsk næringsliv som er avhengig av arbeidskraft. Tenk hva obligatorisk karantene gjør med bygg- og anleggsbransjen, sier Jensen.

Ønsket frivillighet

Da Frp-lederen foreslo obligatorisk testing i august, svarte både helseminister Bent Høie (H) og helsedirektør Bjørn Guldvog.

Høie ba Folkehelseinstituttet vurdere effekten, men understreket samtidig at frivillighet er et viktig prinsipp og at det skal være gode grunner for å bryte det.

- I utgangspunktet vil vi være restriktive med å tvinge folk til å la seg teste, hvis det ikke er slik at vi har en konkret mistanke om at vedkommende er smittebærende, sa helsedirektør Guldvog til NTB.

- Jeg er veldig overrasket over at regjeringen ikke har lagt opp til et testregime. Kostnadene for de nye tiltakene er enormt store, det kunne kanskje sett annerledes ut hvis man hadde tatt grep tidligere, sier Jensen med henvisning til importert smitte.

- Ingen privatsak

Hun avviser også at det er et godt argument at det skal være frivillig å teste seg, hvis man har oppholdt seg i land eller områder som har høy smitte.

- På generelt grunnlag er jeg enig i at helsespørsmål er en privatsak, men det er ingenting ved covid-19 som er en privatsak. Her blir man pålagt strenge restriksjoner fra staten som går utover jobb, familieøkonomi og det aller meste, sier Jensen.

Erfaringene i august var at én av ti testet seg frivillig ved innreise til Norge.

Skavlan: - Grenseløst naivt

Lege Jørgen Skavlan gikk ut på Twitter i etterkant av dagens corona-pressekonferanse og fremmet den samme kritikken som Jensen.

- At det skal være frivillig å teste seg ved ankomst til Norge er grenseløst naivt. Over 50 koronasmittede fra Polen har kommet den siste uka, skriver Skavlan.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med Skavlan for utdypende kommentarer i kveld, men Siv Jensen gjør gjerne Skavlans ord til sine:

- Ja, det er grenseløst naivt av regjeringen.

I trontalen fikk Frp gjennomslag for mer åpenhet i coronahåndteringen. Hun ber nå om at regjeringen lytter mer til de folkevalgte.

- Hvis regjeringen er smart, forankrer de tiltakene bedre i Stortinget. Av og til må ting gå fort, det tenker jeg er fornuftig, men det er rart at de ikke lytter til innspillene de får. Det er flere enn jeg som har tatt til orde for obligatorisk testing, sier Jensen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer