Grensen er nådd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Lørdag ble den 11 år gamle kosovoalbaneren Shemsi Elshani skutt ned og drept av serbiske soldater da han var ute og sanket ved. Dagen etter skjøt serberne mot begravelsesfølget som fulgte gutten til hans siste hvilested. Samtidig som dette skjedde, var NATOs militære toppledere i Beograd, der de møtte Jugoslavias president Slobodan Milosevic. Møtet ga «positive resultater», ifølge den amerikanske generalen Wesley Clark. NATO skal ha fått løfter om «betydelige nye serbiske tilbaketrekninger» innen i kveld. Dermed er trusselen om NATO-bombing utsatt nok en gang.
  • Slobodan Milosevic er en ekspert i å avgi løfter og like flink til å bryte dem. Men det ser ikke ut til å affisere Vestens ledere. Mannen som må bære hovedansvaret for overgrepene som skjedde i Bosnia, hadde ti dager på seg til å trekke ut sine styrker fra Kosovo. Nesten hver dag i denne tida har det vært skuddvekslinger i den krigsherjede provinsen. I går rapporterte vestlige observatører at både serberne og den albanske geriljaen forsterket sine stillinger i området.
  • NATO-soldater, inkludert norske, ligger i beredskap for eventuelt å gjennomføre bombeangrep mot serberne. Den ene utsettelsen etter den andre styrker neppe kampmoralen. Mens Milosevic bruker sin kjente forhalingstaktikk, nærmer vinteren seg i Kosovo. Minst 100000 flyktninger befinner seg i skogsområder uten tak over hodet. Titusener er vendt tilbake til sine utbrente hjem. For hver dag som går, blir flyktningene mer og mer utmattet. Snart vil også hundrevis av OSSE-observatører være på plass. Det vil gjøre det enda vanskeligere å bombe serbiske mål.
  • NATO-operasjonen har den svakhet at den ikke er sanksjonert av FNs sikkerhetsråd, men det lå også i kortene da den ble vedtatt i Brussel. Skal trusselpolitikken overfor Milosevic ha noen som helst troverdighet, må NATO snart vise at alliansen mener alvor. Serberne må forstå at det ikke kan aksepteres at de snakker fred samtidig som de skyter guttunger på vedsanking.