Grensen var nådd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Som ventet overlevde regjeringen Bondevik vårsesjonen i Stortinget. Carl I. Hagen stemte mot sin overbevisning i en liten avgiftssak for å hindre regjeringskrise. Men statsministeren måtte stille et klart kabinettsspørsmål før Hagen krøp til korset. Det er ingen styrke for en regjering å måtte ta i bruk det sterkeste parlamentariske våpenet for å redde sitt unge liv.
  • Bondevik mente det nå var nødvendig å sette foten ned for å vise handlekraft og styringsdyktighet. Selve avgiftsøkningen på under 100 millioner kroner ble bare en symbolsak. Det er lett å forstå at regjeringen nå følte behov for å vise hvem som styrer. Men så har den ikke gjort det lett for seg selv heller. Det er ikke mye igjen av det opprinnelige forslaget til revidert nasjonalbudsjett. Etter utallige forhandlinger til alle sider i Stortinget måtte det settes en sluttstrek. Først da falt flertallet på plass.
  • Det eneste denne saken har avklart, er at det for tida ikke finnes noe alternativ til regjeringen Bondevik. I så måte var gårsdagen en seier for regjeringen. Men saken har ikke brakt noen avklaring av regjeringens parlamentariske grunnlag. Det er like tynt og uklart som før, fordi regjeringen ikke ønsker en slik avklaring. Den vil styre med støtte fra ulike partier. Selv om gårsdagens kabinettsspørsmål var rettet til Fremskrittspartiet, betyr det ikke at alliansen med høyresida nå er et faktum, slik Thorbjørn Jagland påsto i går kveld. Hvis Jagland får rett i sin spådom, vil det føre til en politisk utvikling det ikke er grunnlag for i Stortinget, og som vi sterkt vil beklage.
  • Skal regjeringen klare å møte utfordringene ved neste korsvei, må den selv opptre med mer fasthet og autoritet enn den har gjort i vår. Men det ligger et ansvar på opposisjonen, også Arbeiderpartiet, for at den fører mer seriøse forhandlinger enn det spillfekteriet vi nå har sett. Gårsdagen fjernet en del grums i Bondeviks nære farvann. Men når han ser lenger framover, er sjøen like lumsk som før.