- Grensene forsvant

Pastoren snakker ut om sitt kjærlighetsforhold til de tre kvinnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UPPSALA (Dagbladet.no): En halv dag ut i pastor Helge Fossmos forklaring er det lite som kaster nytt lys over det utrolige livet i pinsemenigheten i Knutby. Han fastholder sin versjon om at hans første kones død var en ulykke, og at Åsa Waldau (Kristi Brud) var personen som styrte ham med hard hånd, og bestemte at søsteren Alexandra skulle bli hans neste kone. De forlovet seg i juni og giftet seg allerede 25. november 2000.

På dette tidspunktet kom Sara Svensson inn i hans liv. Hun hadde giftet seg med en annen, ung mann i menigheten, men hadde høy stjerne som svært tro mot gud, og ren i troen.

Sjalu

- Vi omgikk hverandre litt som par, Johan og Sara, Alexandra og jeg. Åsa (Kristi Brud) koblet min helse til en åndelig strid - for å beskytte henne mot onde ånder. Og det ble igjen koplet til Saras astmaproblem. Derfor ble det mye til at jeg og Sara jobbet sammen i menigheten, forteller Fossmo.

Stadig tettere forhold

- Jeg liker Sara. Hun var myk, glad, trivelig, og omsorgsfull. Men jeg kan ikke si at jeg da var forelsket i henne, det var mer på det åndelige plan. Men det utviklet seg raskt til en forelskelse, forklarer han.

Han forteller at Åsa (Kristi Brud) aksepterte at han jobbet tett med Sara, men at hun etterhvert ble sjalu og misslikte at han og Sara var nærmere hverandre enn hun var i forhold til Fossmo.

Kampen mot djevelen

I juni startet den mye omtalte striden mot djevelen, der Fossmo ble syk og måtte ha Sara ved sin side døgnet rundt. På dette tidspunktet hadde forholdet til Sara for lengst blitt seksuelt - i all hemmelighet. Fossmo bekrefter Saras forklaring om at de følte at det var en helligere kjærlighet i forbund med gud. Fossmo hevder at de begge var enige om at hun skulle bli ved hans side i striden, og at det ikke var han som beordret henne til det.

- Jonathan (Saras mann) syntes det var vanskelig, akkurat som Alexandra syntes det var vanskelig at Sara kom inn og overtok hennes plass på soverommet. Men alle var overbevist og innstilt på at det var riktig å gjøre dette for guds skyld og Åsa (Kristi Brud), forklarer Fossmo.

- Men selv om Åsa (Kristi Brud) aksepterte det, likte hun ikke at jeg fikk et så nært forhold til Sara - at jeg var nærmere Sara enn med henne, forklarer han.

Striden var for å beskytte Kristi Brud, og Fossmo forteller at han på det åndelige planet kjempet mot ånder som var ute etter å skade dem. Striden kom og gikk, og varierte i intensitet. Den ble som oftest avsluttet med et samleie med Sara, forklarte han.

Grensene falt ut

- Altså, din kone bodde på gjesterommet, mens Sara bodde med deg på soverommet. Og det var hennes mann klar over, og andre i menigheten?, spør aktor Elin Blank.

- Det var mye som skjedde utenfor normale grenser. Normale grenser hadde falt helt ut i Knutby, forklarer Fossmo.

I denne perioden skal Kristi Brud ha begynt å tvile på at Sara var tro mot gud. Sara hadde fortalt henne at hun ikke trodde hun hadde vært ærlig mot sitt hjerte da hun giftet seg med Johan.

- Dette var en av de to sakene som gjorde at hun rakte uklar med Åsa (Kristi Brud). Hun fortalte Åsa dette, og fikk da streng beskjed tilbake at det var opp til henne om hun ville trosse gud. Dette fortalte Sara videre, og hvordan hun følte seg krenket, forklarer Fossmo.

Nektes ny kone

I forklaringen bekrefter Fossmo at han sommeren 2001 forteller andre i menigheten at han synes han og Sara passer bedre sammen enn han og Alexandra, og at de antageligvis kommer til å gifte seg i framtiden.

- Først fikk vi støtte, og følte oss enda sterkere og klare på at slik skulle det bli, forklarer han.

- Noen uker senere var jeg ute på Knutby kro og spiste med Åsa (Kristi Brud). Da fortalte jeg det til henne. Hun sa dette var vanskelig, og at hun ikke ville at det skulle skje før hun var hentet hjem til gud (død). Men noen dager senere ble jeg kalt inn til samtale, forklarer han:

- Der fikk jeg beskjed om at det her var feil, det var djevelens forsøk på å ødelegge meg og Sara, og ødelegge to ekteskap. Det var feil, og at vi skulle legge vekk disse planene. Da forklarte jeg til Sara at det var feil. Det er ikke guds vilje at vi gifter oss.

- Selv om vi offisielt la vekk planene, så var følelsene fortsatt der. Så vi fortsatte det seksuelle - noe vi ikke hadde fortalt de andre - og fortsatte vel egentlig å leve som et par i det skjulte, forteller han.

Kristi Brud raser

Han forteller at gifteplanene fikk Kristi Brud til å bli rasende på ham, og at han fryktet hennes vrede fordi hennes ord var lov i menigheten.

- Åsa (Kristi Brud) var sint. Hun sa ingen hadde fått meg til å snakke henne i mot, unntagen Sara. Sara var djevelens redskap for å friste meg, og Sara ble mer og mer demonisert i menigheten, forklarer han.

Han forteller at han hele veien førsøkte å følge Åsas ordre, og fortalte videre til Sara om syndene hun hadde gjort seg skyldig i:

- Jeg forsøkte samtidig å si at jeg tror på Sara, at jeg elsket Sara.

- Jeg fikk ordre fra Åsa om at Sara ikke skulle få lov til å være med i noen team i menigheten, og ta opp tiden til de som virkelig prøvde.

Han forklarer at Sara til slutt ikke kunne bevege seg fritt, eller delta på sosiale samlinger i menigheten.

Usunt

Han forteller hvordan Sara blir stadig mer isolert, og holder seg innendørs i Fossmo-familiens hus.

- Du forstår jo selv at det ikke er sunt, slik Sara levde. Hvorfor gjorde du ikke noe med det?, spør aktor Elin Blank.

- Det vet jeg ikke. Jeg tenkte mye på det, men jeg vet ikke hvorfor...

- Jeg fant henne ofte gråtende og fortvilet. Livsgnisten forsvant mer, hun var tynn, og det gikk svært dårlig. Sara fikk mer og mer usunne tolkninger av bibelen. Spesielt i fra historien om Pinas i 4. Mosebok. Og begynte med at det kunne være rett å drepe under visse omstendigheter. Hvis gud ville det. Hun refererte til predikerens bok 3.3. om at å drepe har sin tid, og at det å hele har sin tid, forteller pastoren.

Fossmo forteller at han i denne perioden får en epost i fra en ukjent mann - en epost påtalemyndigheten tror han har skrevet til seg selv.

- Gud hadde snakket med ham om at jeg hadde mistet en frue, og skulle miste en frue til, men at gud hadde en kvinne i beredskap til meg. Da trodde jeg at det var Sara, forklarer han.

- Denne e-posten kom jo veldig beleilig i den situasjonen dere var i. Syns ikke du?

- Jo.

- Da befant vi oss i en veldig rar situasjon der vi trodde på slike ting, og at det slett ikke virket unaturlig at gud åpenbarte til folk på denne måten.

Drapssnakk og SMS

Fra begynnelsen av november sier Fossmo at han igjen begynte å snakke med Sara om drap.

- Spørsmålet kom opp - 'ville du være i stand til å drepe et menneske?' - Ja, hvis gud ba meg om det, sa hun.

- Det skulle gud aldri be deg om, sa jeg, refererte Fossmo.

- Jeg sendte to SMS anonymt, vel. Hvor jeg skrev at det ikke er for sent, og sånt. At hun fortsatt hadde en sjanse.

- Hvorfor sendte du henne disse anonymt?, spør aktor Elin Blank.

- Jeg ville vel hjelpe gud litt. Hun var konstant nedbrutt, og jeg ville gi henne en oppmuntring.

I motsetning til Sara Svensson, hevder Fossmo at SMS-trafikken aldri handlet om drap og planer om å ta livet av hans kone og etterhvert også Daniel Linde. Han benekter flere deler av de første meldingene da Elin Blank leser dem opp for retten.

- Hvis vi i fremtiden får ut disse meldingene fra Saras mobiltelefon - er du sikker på at disse tingene du nekter for ikke vil stå der?

- Jeg skulle ønske dere klarer å få fram alt, for det skulle kaste nytt lys over hele situasjonen, svarer Fossmo.

Enda en kvinne

- Jeg er ikke så stolt over mine historier når det gjelder kvinner. Men i blant oppstår forelskelser. Jeg begynte å møte Anette Linde (nabokona) i smug, gå turer sammen, og det utviklet seg til et forhold, forklarer han.

- På slutten av sommeren 2003, og ut mot høsten, forsøkte jeg å ta Alexandra (kona) til meg igjen, slik en hustru skal elskes av sin mann. Men det gikk ikke helt slik. Jeg fikk aldri de samme følelsene tilbake, forklarer han.

- Det høres jo ikke bra ut, men jeg elsket Sara, og jeg elsket Anette. Nettan ville jeg dele mitt liv med. Jeg sa ganske snart til Anette at jeg lever heller med deg, enn som pastor uten deg. Og det var viktig for meg at hun ikke elsket gudsmannen i meg - pastoren og lederen, mens Sara hele veien framhevet at hun elsket meg som den store lederen.

Tre kvinner på en gang

- Etterhvert traff vi hverandre ofte - da som regel på gjesterommet i første etasjen, men også på soverommet. På dette tidspunktet var mitt forhold til Sara mindre seksuelt, forklarer Fossmo.

- Når Anette kom, så måtte Sara gå inn til sofaen, og når hun gikk, så fikk hun komme tilbake?, spør aktor Elin Blank.

- Ja, svarer Fossmo.

Helge Fossmo hevder at kona Alexandra etterhvert ble redd for Sara og sjalusien mellom dem.

- Hun sa at det lyste hat i øynene til Sara, at det lynte i blikket, og at hun var redd henne, og redd når hun sov, forklarer Fossmo.

Nå er det lunsjpause i Uppsala Tingrett. Etter pausen skal Fossmo gå nærmere inn på drapsforsøket da Sara Svensson slo kona med en hammer, og drapsnatta 10. januar.

Dagbladet.no kommer med mer.

RETTSSAKEN: Uppsala Tingrätt tidligere i dag. Dommer i Knutbysaken er Erik Lempert.
PASTORENS FØRSTE KONE: Helen Fossmo.
BARNEPIKEN: Sara Svensson har forklart at hun drepte pastor Helge Fossmos andre kone den 10. januar i år. Hun forsøkte også å drepe naboen.
ELSKERINNEN: Anette Linde var nabo til Helge Fossmo, og skal ha hatt et forhold til ham. Politiet mener dette forholdet er motivet for drapet og drapsforsøket på Lindes mann.
FOSSMOS ANDRE KONE: Alexandra Fossmo ble skutt og drept i sin egen seng i Knutby i Sverige. Sara Svensson har forklart at hun gjorde det, under påvirkning av Helge Fossmo.