Grenser for gubber

Er det lov å henge ut sleske kulturgubber?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er den store debatten i Sverige om dagen. I årets mest kontroversielle svenske roman, «Myggor och tigrar», henger nemlig Maja Lundgren ut et dusin navngitte mannlige kulturpersonligheter og sammenlikner gubbeveldet i svensk kulturliv med den napolitanske mafiaen.

Hennes ærend er å få en slutt på at en masse «plumpe mannssjåvinister går omkring og forpester de litterære miljøene», og boka er full av beskrivelser av hvordan mannlige forfatteres «cocker spanieltunger» er godt plantet i andre mannlige forfatteres «rumpehull». 

HARDEST GÅR det imidlertid ut over sjefene i Aftonbladets kulturredaksjon, der Lundgren selv jobbet i noen år. Hun skriver om hvor kvalm hun ble av kultursjefenes «ryggslikkerkanon», om kvinnelige vikarer som trodde de måtte le av sjikanerende sexvitser for å bli akseptert, om den «subtile sexismen» som gjennomsyret i redaksjonen.

Mest oppsiktsvekkende er påstanden hennes om at annonser på Aftonbladets kultursider har vært kodede budskap rettet mot henne for å psyke henne ut. Men så innrømmer hun også at hun er «ganske paranoid». 

Lundgren er helt åpen på at hun vil ha revansj: «Jeg oppfatter meg selv som en Zorro, den typen hevner – ikke en privat hevner. Jeg hevner meg ikke bare for egen del, men på vegne av mange andre», sier Lundgren til Svenska Dagbladet. Boka er allerede utsolgt, bare uker etter at den nådde bokhandlene. Flere av dem som blir omtalt forsøkte å stoppe utgivelsen, og en del korte avsnitt er tatt ut etter press og fare for søksmål om ærekrenkelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer