Grenser for tro

Grensen for statens makt går ved folks tro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FRELSESARMEENS Ungdom mister statsstøtten på drøyt en million kroner fordi organisasjonen har en forskrift som sier at leder og nestleder skal være soldat. Armeens soldater kan ikke være homofile og bestemmelsen blokkerer derfor lederstillinger i ungdomsorganisasjonen. En slik praksis strider mot de nye forskriftene om tilskudd til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner, og derfor ble pengene borte. Frelsesarmeen er et eget kirkesamfunn, men dette tillegges ikke lenger vekt ved tildeling av midler. Derimot sier statens regler at det ikke kan gis tilskudd til organisasjoner som fremmer en negativ holdning til mennesker på basis av seksuell orientering.

DE FLESTE OPPLEVER dette som helt uproblematisk og vedtaket har bare fremkalt spredte protester, og helst fra kristenhetens mørkeste kroker. Bakgrunnen er selvfølgelig at det nå er bred aksept for at ingen skal diskrimineres på grunn av kjønn eller seksuell legning. Samtidig er vedtaket et varsel om et historisk bytte av hovedverdier: Politiske mål som gjelder likestilling skal gå foran trosfrihetens vilkår. Et hovedargument for dette er at ingen blir fratatt retten til sin egen tro, bare økonomisk støtte til praktisere troen. Her ligger det an til et interessant skille mellom trossamfunn med statlig verdigaranti (og økonomisk støtte) og trossamfunn som ikke blir funnet verdig til å få et slikt stempel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer