- Grenser til folkemord

Nærmest uten at omverdenen merker det bomber USA og Storbritannia Irak hver tredje dag. Men det dødeligste våpenet mot det irakiske folk er FNs økonomiske sanksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette grenser til folkemord, sier Nils Butenschøn, som leder Institutt for menneskerettigheter.

Etter USAs og Storbritannias lynkrig Operasjon Ørkenrev mot Irak i slutten av desember i fjor har de to vestlige stormaktene gjennomført minst 60 dager med flyangrep mot Irak. I det siste angrepet, på søndag, ble 14 sivile drept og 25 skadd i Najaf-regionen i den sørlige irakiske flyforbudssonen.

Utmattelsesstrategi

Tallene er fra irakiske myndigheter. Utenlandske journalister var til stede ved begravelsen og fikk også snakke med overlevende etter angrepet. Ifølge BBC har USA og Storbritannia i år sendt over 300 flypatruljer over de to flyforbudssonene i Sør- og Nord-Irak. Irakiske soldater skal ha skutt mot flyene ved 260 anledninger. Forbudssonene har eksistert siden 1991, men anerkjennes ikke av Irak. Det er også uenighet innad i FNs sikkerhetsråd i hvilken grad sonene er folkerettslig forsvarlige.

- Disse flyforbudssonene opprettholdes for å holde Saddam Hussein i sjakk, jeg holder nesten på å si i sjakk matt. Dette er en form for utmattelsesstrategi, det er vanskelig å se på det på noen annen måte, sier Midtøsten-eksperten Butenschøn.

- Det er høyst illegitimt at hele det irakiske folk er blitt holdt som gisler i årevis, fortsetter Butenschøn.

En million døde

Han tror ikke USA og Storbritannia vil avslutte flyaksjonene før de får det som de vil og blir kvitt Saddam Hussein. Men han ser samtidig ingen grunn til at de vil nå sitt mål siden det ikke finnes tegn til noen reell opposisjon i Irak.

Men til tross for hyppigheten i USAs og Storbritannias bombeangrep er det først og fremst de økonomiske sanksjonene som tar knekken på den irakiske sivilbefolkningen. Det er sterk uenighet om hvor mange irakere som har dødd som følge av åtte år med sanksjoner. Den globale bevegelsen for å ende krigen mot Irak, en Cambridge-basert organisasjon, opererte i 1998 med en million døde, hvorav 60 prosent var barn.

- Jeg synes at USA og Storbritannia burde erkjenne at de ikke oppnådde den totale politiske seieren de var ute etter, og at sanksjonene ikke på noen måte står i forhold til den lidelsen de medfører. Dette grenser til folkemord, sier Nils Butenschøn.

Må normalisere

USA og Storbritannia rettferdiggjør flyforbudssonene med at de beskytter det irakiske folket mot angrep fra sin egen brutale leder.

- Selvfølgelig er ikke Saddam Hussein noen «nice guy». Men fra et normativt synspunkt dreier det seg om å føre en rimelig politikk, og da må man ta hensyn til den irakiske befolkningen. Et hovedargument for å normalisere forholdet til Irak er at det vil øke befolkningens kontakt med omverdenen. Slik kan en reell op-posisjon bygges opp, sier Buten-schøn.

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA har brukt store ressurser på å støtte opposisjonen i Irak, foreløpig uten særlige resultater.<
Warning: main(/www/dagbladet/www.dagbladet.no/irak/inc/faktaboks.html): failed to open stream: No such file or directory in /www/dagbladet/www.dagbladet.no/nyheter/1999/07/21/171758.html on line 224

Fatal error: main(): Failed opening required '/www/dagbladet/www.dagbladet.no/irak/inc/faktaboks.html' (include_path='.:/local/lib/php:/www/dagbladet/pear/lib') in /www/dagbladet/www.dagbladet.no/nyheter/1999/07/21/171758.html on line 224