Grensesprengende moro

Nord-Koreas leder Kim Jong Il er utadvendt og pratesjuk, lattermild og spøkefull. Han har overrasket de fleste under det historiske toppmøtet i Nord-Koreas hovedstad, Pyongyang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kim Jong Il (57) har vært beskrevet som en mediesky playboy, oppdratt som en bortskjemt prins av sin far, den allmektige Kim Il Sung. Men det var på ingen måte en sky, innadvendt leder som møtte Sør-Koreas president, Kim Dae Jung.

I går smilte de to om kapp, holdt hverandre i hendene og undertegnet en avtale som på sikt kan endre tilværelsen til folket både i Sør- og Nord-Korea.

Isolert, jeg?

Tonen ble fort gemyttlig. Kim Jong Il, i en svært umoderne Mao-dress, drev gjøn med vestlige medier og seg sjøl. Han beviste at han hadde fulgt godt med i utlandets beskrivelser av ham.

- Jeg har besøkt Kina og Indonesia, og jeg har gjort mange hemmelige reiser til andre land, avslørte den nordkoreanske lederen.

Kim Jong Il ville avlive myten om at han levde isolert, nærmest som en eneboer.

- Det blir hevdet at president Kims besøk her i Pyongyang reddet meg ut av min tilværelse som eneboer, spøkte Kim Jong Il og utløste udiplomatisk latter, på begge sider av det digre bordet.

- Det ser ut til at du kjenner til litt av hvert, du, kontret president Kim Dae Jung.

Champagne-skål

Seinere på kvelden undertegnet de to avtalen, tok hverandre i hendene og skålte i champagne.

- Sola skinner omsider for nasjonal gjenforening, forsoning og fred. Jeg takker Kim Jong Il for å ha hjulpet til med å oppnå enighet om avtalen, sa president Kim Dae Jung etterpå.

Han har med kona, Lee Hee Ho til Pyongyang. Her møtte Sør-Kores førstedame sin tidligere lærer i matematikk i går. Det var 60 år siden de to hadde sett hverandre. Det er slike møter millioner av koreanere nå har begynt å drømme om og glede seg til - på grunn av det historiske toppmøtet.

Familier møtes

I avtalen som ble undertegnet i går, understrekes det at skilte familier i de to landene nå skal få anledning til å møtes. Muligens vil grensen åpnes for dette formålet allerede 15. august.

Det er nettopp ved grensa verden i den nærmeste tida kan se hva avtalen er verdt i praksis. Den er verdens best bevoktede.

Ifølge avtalen skal fanger på hver side snart krysse grensa og vende hjem. Men det antydes allerede at veiene og jernbanen over grensa etter hvert skal åpnes. Målet med det første toppmøtet var å bygge opp tillit.

Hvis Nord-Korea nå litt etter litt åpner grensa, og Sør-Korea etter hvert tør investere penger hos naboene i nord, kan det være det første skritt mot en gjenforening - en gang i framtida.