PÅGREPET: Denne politimannen holdt seg unna skolebygningen i Parkland i Florida mens USAs verste skolemassakre foregikk innendørs. Nå er han pågrepet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
PÅGREPET: Denne politimannen holdt seg unna skolebygningen i Parkland i Florida mens USAs verste skolemassakre foregikk innendørs. Nå er han pågrepet. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

USAs verste skoleskyting:

Grep aldri inn. Nå er han pågrepet

14 elever og tre lærere ble drept. På utsiden sto en bevæpnet politimann og ventet. Nå er han pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det var den verste skolemassakren i USAs historie, men utenfor sto en bevæpnet politimann utenfor bygningen. På innsida av Marjory Stoneman Douglas videregående skole i Parkland i delstaten Florida ble 14 elever og tre lærere drept.

Politimannen grep aldri inn, og nå risikerer han å bli tiltalt for sin manglende inngripen den skjebnesvangre februardagen i fjor.

Det melder New York Times.

- Etterforskningen viser at den tidligere betjenten gjorde absolutt ingenting for å redusere omfanget av skytingen som drepte 17 barn, lærere og ansatte og skadet 17 andre, sier politikommissær Rick Swearingen i Floridas statlige politibyrå (FDLA).

- Forsømte barn

Per nå er politibetjenten, som sa opp etter hendelsen, pågrepet, men risikerer å bli tiltalt for forsømmelse av barn, uaktsomhet og for å begått mened, altså å ha avgitt falsk forklaring.

Politibetjenten var den eneste som var bevæpnet på skoleområdet da skytingen fant sted 14. februar i år.

Etterforskningen til FDLA skal vise at han ikke oppsøkte kilden til skuddene, at han trakk seg tilbake under skytingen, og at han instruerte andre polititjenestepersoner om å holde seg 500 fot - 152 meter - unna den aktuelle bygningen.

Politimannen skal heller ikke ha slått alarm, slik han skulle ha gjort. Politibetjentens advokat opplyste at hans klient trodde skuddene kom utenfra.

SKOLESKYTING: Nicholas Cruz skjøt og drepte 17 mennesker på en videregående skole i Parkland, Florida i februar i år. Nylig ble en video fra det første avhøret med ham frigjort. Der forteller han blant annet om motivet bak skoleskytingen. Video: CNN Vis mer

Fikk kraftig kritikk

Ikke lenge etter hendelsen som rystet USA, ble det rettet kraftig kritikk mot politiet for sin manglende innsats.

- Han skulle ha gått inn og konfrontert drapsmannen. Drept drapsmannen. Politimannen gjorde ingenting mens gjerningsmannen var der inne, sa den lokale sheriffen Scott Israel under en pressekonferanse i februar i fjor.

Men i en rapport fra desember i fjor fikk også resten av politiet kritikk.

Ifølge rapporten viser videobilder og vitnebeskrivelser at flere av dem tok seg tid til å hente og ta på seg skuddsikre vester, i tillegg til å fjerne og erstatte annet utstyr mens skoleskytingen pågikk.

Rapporten slår fast at deres handlinger var «uakseptabel og i strid med godkjent protokoller, som sier at politibetjentene umiddelbart skulle ha gått mot skuddene for å konfrontere skytteren».

REAGERER: Elevene ved Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida, opplevde noe ingen barn bør oppleve. 14. februar ble 17 personer drept i en skoleskyting her. Nå tar myndighetene tak for å forhindre en ny tragedie, men ikke alle elevene er imponert. Video: CNN Vis mer

«Brenn. Drep. Ødelegg»

Det var 19 år gamle Nikolas Cruz som sto bak massakren. Han var tidligere elev ved skolen, og ble utvist på grunn av sin oppførsel.

Elever ved skolen har tidligere fortalt at Cruz, før massakren, blant annet skal ha truet og trakassert andre, snakket om å drepe dyr og posert med våpen.

I det første avhøret etter at han gjennomførte skoleskytingen, fortalte han selv til politiet at han hadde stemmer i hodet. Stemmene skal angivelig ha dukket opp etter at hans far døde 15 år før hendelse, og blitt verre etter at hans mor døde året før.

CALL 911: Politiet har frigitt lydopptak fra den dramatiske skoleskytingen ved Parkland skole. Video: BROWARD SHERIFF'S OFFICE HANDOUT NTB/Scanpix Vis mer

I avhørene fortalte Cruz at det var en mannsstemme på rundt samme alder som han selv. Da spurte etterforskeren hva stemmen sa til ham:

- Brenn. Drep. Ødelegg, svarte Cruz.

- Brenn, drep, ødelegg, hva?

- Hva som helst, sa Cruz.

Åpen dør

Rapporten fra i fjor som kritiserte politiet, kritiserte også skolen for manglende sikkerhetsforordninger.

Videoovervåkningen på skolen var ikke bra nok, det var ikke høyttaleranlegg i gangene, noe som gjorde at elever og studenter ikke kunne varsles og gis instruksjoner, og Cruz kunne ta seg inn på skolen via en «en åpen og ubemannet dør».

«Cruz utnyttet denne åpne og ubemannede døra og det er det som ga ham tilgang til skolebygningen. Denne åpne og ubemannede døra var en sikkerhetsbrist», heter det i rapporten.

Den er også svært kritisk til at skoleledelsen oppgir mangel på personell som forklaringen til at døra var åpen.

«Uakseptabelt», lyder rapportens svar på skoleledernes forklaring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer