STÅHEI: Det brøt ut stor ståhei da et av parlamentsmedlemmene brøt all etikette, og gjorde en drastisk handling. Det skulle han få svi for. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Heftig brexit-krangel

Grep «dronningens stav» og løftet den over hodet til øredøvende raseri

- Jeg hadde ingen planer om å slåss med noen som var utstyrt med et stort sverd.

Scenene som utspilte seg i det britiske Underhuset i går kveld, vil for de fleste nordmenn framstå som totalt uforståelige.

Det var mot slutten av en opphetet debatt, som kom i kjølvannet av at statsminister Theresa May i går valgte å utsette den historiske brexitavstemningen i Underhuset, at den oppsiktsvekkende hendelsen fant sted.

For da regjeringen formelt hadde erklært at de ikke var interessert i å fortsette debatten i parlamentet, marsjerte plutselig Labour-politikeren Lloyd Russell-Moyle ut på gulvet.

Der grep han tak i han i «dronningens stav», et forgylt sølvsepter, og løftet den over hodet, til øredøvende raseri fra store deler av forsamlingen.

«Skam deg! Skam deg!» og «Kast ham ut!», kunne man høre britiske toppolitikere hyle.

Russell-Moyle ble raskt stoppet da han forsøkte å forlate salen med staven hevet høyt. Lederen av underhuset, John Bercow, krevde umiddelbart at staven ble lagt ned igjen, før en kvinnelig politiker tok den tilbake fra Russell-Moyle med makt.

- Ville ikke slåss

Med staven trygt på plass, ble Russell-Moyle beordret til å forlate salen. Det nektet han å bli med på, helt til Bercow kom med følgende utsagn:

- Nei, nei. Han må forlate rommet, hvis ikke blir han eskortert ut. Han skal gå ut.

Her kreves det trolig en forklaring.

For det var ikke snakk om en hvilken som helst stav. Den nevnte staven er en viktig seremonistav, som ved flere seremonier i parlamentet bæres foran i prosesjonen. Under forhandlinger i Underhuset, som i går, ligger staven på bordet foran lederen av underhuset. Der er den for å representere dronningens autoritet i parlamentet, og uten den kan ikke parlamentet møtes - eller fatte nye lover.

I møte med journalister etter hendelsen, forklarte Russell-Moyle at han løftet seremonistaven for å demonstrere mot regjeringen.

- Den symbolske gesten med å løfte staven og fjerne den skulle vise at parlamentets vilje til å styr ikke lenger finnes. Det er blitt fjernet. Jeg følte at parlamentet i realiteten hadde gitt opp sin suverene rett til å styre forsvarlig, sa han, ifølge The Guardian.

- De stoppet meg før jeg kom ut av rommet, og jeg hadde ingen planer om å slåss med noen som var utstyrt med et stort sverd, fortsatte han og siktet til vaktene i underhuset.

«Profesjonell gledesdreper»

Det er ikke første gang seremonistaven, som er av forgylt sølv, har blitt forsøkt fjernet.

Den revolusjonære 1600-tallslederen Oliver Cromwell, som NTB i 2004 døpte en puritansk diktator og profesjonell gledesdreper, står bak en av de mest kjente hendelsene - som fant sted for nær 400 år siden.

I 1653 sørget den ferske herskeren i England for å oppløse Parlamentet og for å jage representantene hjem. Før han kom så langt kalte han seremonistaven for «en idiots verktøy» og beordret sine soldater til å ta den.

Cromwell, som er kjent for å ha kappet hodet av Charles i 1649 - og for å ha avskaffet embetet som hoffnarr, ble for øvrig stemt fram av BBCs lyttere til en 6. plass på en kåring over det forrige årtusenets mest betydningsfulle personer.

Flere ganger

Mandagens hendelse var den femte det siste århundret:

1930: Labour-representant John Beckett ble utviste fra Underhuset for å ha «utvist manglende respekt» til seremonistaven, etter å ha forsøkt å ta den med ut av bygget.

1976: Michael Hesltine, medlem av Det konservative parti, løftet staven over sitt hode i protest mot at Labour-politikerne sang sin kjente kampsang «The Red Flag».

1988: Labour-representant Ron Brown kastet seremonistaven i bakken i protest mot regjeringens forslag til nye skatteregler. Staven ble delvis ødelagt, og Brown måtte pent finne seg i å betale 1500 pund i reparasjonskostnader.

2009: Labour-representant John McDonnell ble suspendert fra Underhuset i fem dager. Det skjedde etter at han avbrøt en debatt om flytting av Heathrow-flyplassen ved å gripe staven og slenge den i en ledig stol.

PÅ TUR: Statsminister Theresa May reiste tirsdag til Haag og Berlin for å diskutere brexitavtalen med henholdsvis Nederlands statsminister Mark Rutte og Tysklands statsminister Angela Merkel. Foto: Henry Nicholls   / Reuters / NTB Scanpix
PÅ TUR: Statsminister Theresa May reiste tirsdag til Haag og Berlin for å diskutere brexitavtalen med henholdsvis Nederlands statsminister Mark Rutte og Tysklands statsminister Angela Merkel. Foto: Henry Nicholls / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Krisemøte

Etter den voldsomme debatten mandag, ble det mandag klart at det vil bli hold en avstemning om brexit-avtalen innen 21. januar 2019.

Det bekrefter Statsministerens kontor tirsdag, etter at avstemningen som var planlagt ble utsatt på ubestemt tid. Årsaken var at det så ut til å gå mot et klart nederlag for den hardt pressede britiske statsministeren.

Det skjer imidlertid ikke uten kontrovers. For etter at Theresa May hadde presset på for at avstemningen i Underhuset mandag skulle gå som planlagt, slo hun i går full retrett da det gikk opp for henne at avtalen sto i fare for å bli vraket.

Derfor er det nå kalt inn til krisemøte i det britiske parlamentet, hvor man skal diskutere regjeringens håndtering av hendelsene det siste døgnet.