Sverige og Danmark:

Grep inn mot russisk fly - samtidig

Første gang det er gjennomført en slik synkron aksjon.

PÅ VINGENE: På bildet ser man de svenske og danske kampflyene. Det fjerde tar bildet. Det russiske er til høyre. Foto: Det svenske Flygvapnet
PÅ VINGENE: På bildet ser man de svenske og danske kampflyene. Det fjerde tar bildet. Det russiske er til høyre. Foto: Det svenske Flygvapnet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Torsdag grep to svenske Jas 39 Gripen-fly og to danske F-16 Fighting Falcon-fly inn mot et russisk militært IL-20 Coot-A-fly i luftrommet over Østersjøen.

Det skriver den svenske Försvarsmakten i en pressemelding.

Det er første gang det er gjennomført en synkron aksjon på denne måten, skriver de.

Under hele operasjonen var de svenske og danske flyene under egen nasjonal ledelse.

Foto: Flygvapnet
Foto: Flygvapnet Vis mer

I pressemeldingen står det at de svenske og danske flyene ble sendt opp og traff på det russiske flyet på vei vestover - i området mellom Sverige, danske Sjælland og Bornholm.

Der skal de ha fulgt det til de returnerte til sine respektive baser.

- Vi ser russiske militærfly patruljere Østersjøen med jevne mellomrom, så å sende opp vår svenske patrulje var en rutinemessig respons. Det er del av vårt aktive forsvar, sier nestleder i det svenske Flygvapnet, Tommy Petersson, i pressemeldingen.

- Denne synkrone aksjonen er et bevis på vårt nære og gode samarbeid med det danske luftforsvaret. Sammen tar vi ansvar for å sikre det aktuelle luftrommet, sier han også.

Det danske Forsvaret deler også nyheten.

- Aksjonen viser hvor langt vi er kommet i vårt samarbeid med Sverige. Det er resultatet av flere års arbeid med å knytte de nordiske landene tettere sammen. Det er veldig tilfredsstillende å se at samarbeidet går så knirkefritt, sier leder for operasjonsavdelingen i den danske Flyverkommandoen, oberstløytnant Hans Skovmose, i en pressemelding.

De opplyser at det russiske flyet befant seg i internasjonalt luftrom hele tiden, men at det er viktig å bryte inn og vise tilstedeværelse over Østensjøområdet, «som vi må vente vil bli preget av et høyere spenningsnivå enn vi er vant til framover», skriver de - spesielt med tanke på at Nato-linjen blir sterkere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer