Skottland:

Grep seg til brystet og begynte å skrike

Sarah Wallace (9) spiste et batteri. Da hun begynte å skrike, skjønte familien at de ikke hadde tid til å vente på ambulansen.

RØNTGENBILDE: Sarah Wallace (9) svelget et batteri. Røngtenbildet viser at det satte seg fast i spiserøret hennes. Foto: SWNS / NTB
RØNTGENBILDE: Sarah Wallace (9) svelget et batteri. Røngtenbildet viser at det satte seg fast i spiserøret hennes. Foto: SWNS / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved 22-tida mandag 22. november svelget ni år gamle Sarah Wallace et lite, flatt batteri fra fjernkontrollen til nattlampa si.

Det skal hun ha gjort fordi hun husket at hun noen uker tidligere puttet et lite metallkjede i munnen, og likte følelsen av teksturen.

Det skriver den skotske avisa The Scotsman. Familien bor i byen Kirkcaldy, som ligger i Fife i Skottland.

Begynte å skrike

Først skal niåringen ha vært redd for å havne i trøbbel, men etter hvert innrømte hun til sin mor og stefar hva hun hadde gjort.

De ringte det lokale nødnummeret, og det gjorde de rett i.

Kort tid etter grep Sarah seg til brystet og begynte å skrike.

Mora Joanne Wallace (35) og hennes ektemann Jamie Longland (38) bestemte seg for å ta grep umiddelbart i stedet for å vente på ambulansen.

- Bare ti minutter etter at hun hadde svelget batteriet, skrek hun i smerte og klarte ikke å puste skikkelig, sier mora Joanne Wallace til den skotske nettavisa The Courier Evening Telegraph.

PÅ SYKEHUSET: Her er Sarah Wallace (9) på sykehuset, etter at hun kastet opp batteriet. Innholdet i batteriet rakk å lekke ut, men Sarah får ikke alvorlige varige skader. Foto: SWNS / NTB
PÅ SYKEHUSET: Her er Sarah Wallace (9) på sykehuset, etter at hun kastet opp batteriet. Innholdet i batteriet rakk å lekke ut, men Sarah får ikke alvorlige varige skader. Foto: SWNS / NTB Vis mer

Pustet og peste

De besluttet dermed å kjøre niåringen til Victoria Hospital selv.

Mora beskriver overfor The Scotsman at dattera pustet og peste, mens hun bøyde seg framover og grep seg til brystet.

Hun hevder at dattera ikke hadde planer om å spise batteriet:

- Tilfeldigvis så trengte hun å svelge spyttet sitt. Hun puttet det ikke i munnen for å spise det.

- Begynte å lekke

Vel framme på sykehuset skal legene ha tatt røntgenbilder av niåringens brystkasse, som viste at batteriet satt fast i spiserøret hennes.

På dette tidspunktet skal Sarah ha vært ganske dårlig i pusten, så legene skal ha besluttet å gi henne diamorfin gjennom nesa for å roe henne.

STORM: Propellflyet har store problemer med å lande i Manchester. Video: Simon Whittaker/Storyful. Reporter: Christian Fjermeros Vis mer

Medisinen fikk henne til å brekke seg, og det førte igjen til at hun kastet opp og batteriet falt på gulvet på sykehuset, ifølge Joanne.

- Det var svart og blått, og det hadde begynt å lekke. Det så ut som når du har latt batteriet ligge i en batteridrevet gjenstand seks måneder for lenge, sier hun til The Scotsman.

Den lille jenta ble overført til et sykehus i Edinburgh for å ta flere tester, slik at legene kunne vurdere hvor stor skade batteriet hadde gjort.

Slapp alvorlige skader

Det ble noen nervepirrende minutter for mora, som hun selv beskriver som det mest skrekkinngytende øyeblikket i livet.

Undersøkelsene skal ha vist at Sarahs spiserør har fått brannskader, fordi batteriet begynte å lekke mens det var i spiserøret hennes.

Dette vil kunne føre til noe arrdannelse i strupen når det begynner å gro.

Derfor går niåringen fremdeles på halsbrann-medisinen Omeprazol.

Men hun skal ha unnsluppet alvorligere skader fordi medisinene hun fikk i nesa førte til at hun kastet opp batteriet ganske kjapt.

- Det var skremmende, men vi var utrolig heldige. For mange andre barn kunne den samme situasjonen endt fatalt, sier hun til The Courier.

- Kan være dødelig

Joannes råd til alle foreldre der ute er derfor å sjekke hvor man har gjemt slike gjenstander, sånn at man kan sikre seg mot at barna får tak i dem.

BRRRR: Disse spanske politimennene kastet klærne og hoppet ut i et islagt vann for å redde en hund som ikke kom seg på land. Video: Kameraone. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Joe Meredith ved NHS Lothian's Royal Hospital for Children and Young People sier at moras raske respons avverget en potensiell tragedie:

- Sarah er virkelig heldig, for takket være moras raske handlinger ble skaden fra batteriet minimal. Situasjonen kunne imidlertid vært helt annerledes. Hvis et slikt batteri blir svelget, kan det forårsake alvorlig skade på indre organer som kan være dødelige, sier han til avisa.

Også han advarer småbarnsforeldre mot batterier, særlig nå som det går mot jul, og man ofte finner batterier både i leker og i juledekorasjoner.

Han er helt klar på hva du skal gjøre dersom du tror barnet ditt har svelget et batteri: Ta barnet med deg til nærmeste legevakt, og ikke gi dem noe å verken spise eller drikke - og ikke prøv å få dem til å spy.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer