Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Grepet til Halvorsen kunne glippe

SV ville neppe tålt et tap til, sier Dagbladets Halvor Elvik om regjeringens NATO-nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Denne avgjørelsen står i samsvar med Jens Stoltenbergs uttalelse om at han ikke ønsket at noen av de tre regjeringspartiene skulle vinne blanke seire mens de satt i regjering. Dette ville nemlig bety at en annen part måtte lide et blankt nederlag, og det ville Stoltenberg unngå, sier Dagbladets politiske kommentator Halvor Elvik.

Elvik mener at regjeringen, ved denne avgjørelsen, har unngått at SV lider et blankt nederlag. Men han vil heller ikke kalle det en seier for SV.

- Det er fortsatt et handlingsrom i framtida. På et nivå er saken utsatt. Det foreligger en avgjørelse om ikke å sende norske styrker til Afghanistan nå, men denne avgjørelsen har ikke uendelig gyldighet.

Ivaretar alles interesser

Elvik mener at man heller ikke kan si at Arbeiderpartiet og Senterpartiet har lidd noe tap.

- Men ettersom man ikke utelukker å sende styrker til Afghanistan senere, kan både AP og SP si at avgjørelsen gjelder nå, og dermed har ikke de lidd noe tap heller. Slik må en koalisjonsregjering jobbe, spesielt i saker hvor det er så stor uenighet som her. Dette er en klassisk rød-grønn avgjørelse som ivaretar alles interesser.

Trekk i avgjørelsene

Ifølge Halvor Elvik ser det ut til at slike kompromiss-avgjørelser begynner å bli et trekk i regjeringens måte å jobbe sammen på.

- Strukturen i regjeringens avgjørelser likner på hverandre. De består verken i blanke seire eller nederlag. Regjeringen er heller tilhengere av ulne kompromisser.

Elvik tror at talsmenn fra for eksempel Høyre og FrP snart vil gå ut og hevde at SV har fått et veto i regjeringen på det sikkerhetspolitiske området. Selv mener Elvik at selv om SV har klart å stoppe saken, innebærer ikke det et veto.

- Avgjørelsen vil antakelig føre til kritikk hos NATO og amerikanerne fordi det vil bli uro rundt APs forhold til NATO. Kritikere vil hevde at Jens Stoltenberg har måttet ta AP noen hakk til venstre og at NATO ikke kan stole like mye på dem så lenge de er i regjering med SV.

Gasskraftsaken

Det er grunn til å se på avgjørelsen i dag i forhold til SVs nederlag i gasskraftsaken, mener Halvor Elvik.

- Belastningen SV tok i forhold til miljøbevegelsen i gasskraftsaken bidro til at Jens Stoltenberg trakk seg i denne saken. Han ville ikke øke belastningen på SV ytterligere.

For selv om Kristin Halvorsen klarte å holde partiet samlet under gasskraftforhandlingene, mener Eik et nederlag i Afghanistan-spørsmålet kunne vært vanskelig.

- Med en runde til kunne grepet til Halvorsen glippe, sier Elvik.

KLASSISK RØD-GRØNN AVGJØRELSE: Mener Dagbladets politiske kommentator Halvor Elvik.