Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gresk forsvarstopp: - Jeg ble bestukket av svensk selskap

Ericsson Microwave involvert i gresk skandale.

RULLET OPP: Korrupsjonsskandalen i det greske forsvaret ble rullet opp etter at Hellas' tidligere forsvarsminister Akis Tsochatzopoulos (avbildet med kona Vicky) i oktober i fjor ble dømt til 20 års fengsel for omfattende korrupsjon i forbindelse med inngåelse av forsvarskontrakter. Reuters / NTB scanpix
RULLET OPP: Korrupsjonsskandalen i det greske forsvaret ble rullet opp etter at Hellas' tidligere forsvarsminister Akis Tsochatzopoulos (avbildet med kona Vicky) i oktober i fjor ble dømt til 20 års fengsel for omfattende korrupsjon i forbindelse med inngåelse av forsvarskontrakter. Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det svenske selskapet Ericsson Microwave bestakk en av toppene i det greske forsvarsdepartementet for å sikre seg en kontrakt om leveranse av radarutstyr.

Selskapet, som siden er kjøpt opp av SAAB-konsernet og omdøpt til SAAB Microwave, er et av mange som nå er involvert i en omfattende korrupsjonsskandale som er under opprulling i Hellas, melder Sveriges Radio.

En tidligere toppsjef i det greske forsvarsdepartementet har innrømmet at han gjennom ti år mottok store bestikkelser i forbindelse med kontrakter som ble inngått med utenlandske leverandører av forsvarsmateriell.

Utenlandske kontoer Antonis Kantas har erkjent at det dreier seg om minst 100 millioner kroner, som han har gjemt unna i utenlandske banker.

Under avhør har han blant annet fortalt at han mottok 240.000 euro, rundt 2 millioner kroner i bestikkelse fra svenske Ericsson Microwave, i forbindelse med inngåelse av en kontrakt om kjøp av radarsystemet ARTHUR.

Pengene ble formidlet av en kjent våpenhandler som fungerte som Ericssons agent i Hellas.

SAAB Microwave bekrefter på sin hjemmeside at Hellas er et av landene dette radarsystemet er solgt til.

Store kontrakter Bestikkelsen fra det svenske selskapet er bare en dråpe i havet av millionbestikkelsene Kantas innrømmer å ha mottatt.

Våpenkontraktene han mottok bestikkelser for dreide seg om alt fra russiske raketter til amerikanske kampfly og tyske ubåter og stridsvogner.

Kantas skal ha lagt alle kort på bordet i saken, og han har oppgitt de hemmelige bankkontoene der han har gjemt unna pengene han mottok i bestikkelser.

SAAB ønsker overfor Sveriges Radio ikke å kommentere avsløringen, men viser til at bestikkelsen til Kantas ble betalt før de overtok Ericsson Microwave.

Forsvarsminister dømt Hellas' tidligere forsvarsminister Akis Tsochatzopoulos ble i oktober i fjor dømt til 20 års fengsel for omfattende korrupsjon i forbindelse med inngåelse av forsvarskontrakter.

Tsochatzopoulos er en av grunnleggerne av sosialistpartiet PASOK og var gresk forsvarsminister fra 1996 til 2001.

Blant mange grekere blir han sett på som selve symbolet på den massive korrupsjonen landets ledelse har gjort seg skyldig i opp gjennom årene.

Ifølge dommen mottok Tsochatzopoulos 50 millioner kroner i bestikkelser i forbindelse med kjøp av ubåter, luftvernraketter og pansrede kjøretøy fra Russland mens han var statsråd.
Benekter Daværende administrerende direktør i Ericsson Microwave Systems, Erik Löwenadler, sier til Sveriges Radio at han ikke kjenner til noen bestikkelser fra selskapets side.

- Dette er ikke noe som jeg kjenner til, og ingenting som har ligget i vår forretningsidé eller forretningsmodell, sier Löwenadler.

På spørsmål om det likevel kan ha forekommet bestikkelser i saken, svarer han at det ikke kan det, ut ifra det svenske selskapets synspunkt.

Statsadvokat Jan Axelsson ved den svenske Riksenheten mot korruption sier at eventuelle bestikkelser allerede er foreldet. Det er uaktuelt å innlede etterforskning.

(NTB)