Gresk klappjakt på «usynlig» gruppe

Gresk politi er under voldsomt press for å få tatt noen i bygeriljaen «17. november» etter deres antatt 22. drap i løpet av 25 blodige år. I går skjøt de ned den britiske ambassadens forsvarsråd på vei til jobb og forsvant - som vanlig - uten et spor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brigadegeneral Stephen Saunders (52) var på vei til arbeid aleine i bilen i går morges. To personer på en motorsykkel kom opp på sida av bilen. De fyrte av flere skudd gjennom vinduet og traff Saunders i brystet og magen. Saunders blødde kraftig, mens de to på motorsykkelen forsvant inn den myldrende trafikken i Athens urbane labyrint.

«Usynlig» bygerilja

Drapet kunne minne om en intelligent agentfilm. Stedet og metoden var nesten identisk med to tidligere drap som tillegges bygeriljaen. Bilen til offeret hadde vanlige nummerskilt, ikke diplomatskilt. Ikke en eneste mistenkt har noen gang blitt arrestert i de 25 år bygeriljaen har vært i virksomhet. «17. november» er Europas mest usynlige og fluktflinke væpnede gruppe. Navnet kommer av dagen for den daværende militærjuntaens stormangrep på Den polytekniske høyskolen i Athen i 1973, da minst 34 ble drept.

Politijakt

Presset fra utlandet vil nå igjen stige mot statsminister Kostas Simitis, som søker å få Hellas tettere inn i Europa og fjerne bildet av landet Europas urolige hjørne. Simitis ringte i går statsminister Tony Blair og uttrykte sin medfølelse. USA har i årevis forlangt sterkere tiltak mot terrorisme. Gruppas første offer var CIA-sjefen i Athen i 1975 og tre andre fra USA er også drept. Samtlige greske regjeringer i nyere tid har møtt kritikk fra utlandet for manglende handlekraft. I 2004 skal Hellas avholde olympiske leker og trenger en troverdig plan for sikkerhet. Saunders ble drept like ved Olympiastadion.

Politiet satte i gang klappjakt etter gjerningsmennene med veisperringer over hele hovedstaden, mens sivilkledde politifolk gikk manngard i byen. Men 17. november var som sunket i jorda. Gresk politi ser ikke ut til å vite hvem de leter etter.