STORT TEAM: Sylvi Listhaug deltar på en gresk-norsk konferanse i Aten om flyktningkrisa, sammen med en rekke norske representanter. Her er hun sammen med blant andre UDI-direktør Frode Forfang (til venstre) og ekspedisjonssjef ved innvandringsavdelinga i Justisdepartementet, Terje Sjeggestad. Her venter de på den greske ministeren, som kom en time for seint. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STORT TEAM: Sylvi Listhaug deltar på en gresk-norsk konferanse i Aten om flyktningkrisa, sammen med en rekke norske representanter. Her er hun sammen med blant andre UDI-direktør Frode Forfang (til venstre) og ekspedisjonssjef ved innvandringsavdelinga i Justisdepartementet, Terje Sjeggestad. Her venter de på den greske ministeren, som kom en time for seint. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Gresk minister til Listhaug: - Europa er ikke forberedt og Hellas trenger hjelp

Den greske innenriksministeren kom med klar kritikk av EU og ba Norge om hjelp, da Sylvi Listhaug åpnet flyktningkonferanse i Aten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ATEN (Dagbladet): - Ingen land kan stå aleine i denne situasjonen. Vi må stå sammen og hjelpe hverandre, sa Sylvi Listhaug fra talerstolen mandag formiddag, under åpningsforedraget på konferansen «Migration flows in Greece: The way ahead».

Konferansen er et resultat av norske EØS-midler og skal diskutere håndteringen av flyktning- og asylkrisen.

Til stede på konferansen var også representanter fra UDI, deriblant UDI-direktør Frode Forfang, og den greske innenriksministeren.

- Ikke bærekraftig - Flyktningstrømmen i sommer var ikke bærekraftig, hverken for Hellas, Norge eller andre land, og det må vi unngå at skjer igjen. Også Norge har merket økt pågang, og vi møter nå utfordringer med å behandle de mange asylsøknadene, sa Listhaug.

De greske representantene var svært ærlige om den krevende situasjonen for landet, og kom med klar kritikk av EU:

- Europa ser ikke ut til å være forberedt på å hjelpe Hellas og Italia med krisen som rammer oss. Vi har skrevet under på en avtale om å relokalisere 60 000 flyktninger, dessverre har ikke dette programmet kommet i gang. Kun 400 er blitt relokalisert. Hellas har tatt på seg et alvorlig ansvar som førstemottak, og vi må innrømme at vi trenger hjelp, sa innenriksminister Kouroumplis Panagiutis.

Kun 79 syrere hentet ut Listhaugs besøk skjer altså samtidig som returavtalen mellom EU og Tyrkia er i ferd med å implementeres.

Avtalen innebærer at nyankomne til Hellas blir internert i store leire i påvente av at asylsøknadene deres skal ekspressbehandles før de blir sendt tilbake til Tyrkia.

Ifølge returavtalen skal EU hente én syrisk flyktning fra Tyrkia for hver syrer som blir returnert. Så langt er 79 syrere hentet ut, ifølge nye tall fra EU-kommisjonen, referert av NTB.

Men internasjonale organisasjoner er bekymret for ekspressutsendelsen tilbake til Tyrkia, et land mange betrakter som utrygt å returnere flyktninger til. I tillegg stilles det spørsmål ved hvor mange av flyktninger som i realiteten kommer til å få asyl i Europa.

Vil lære av Norge Den greske innenriksministeren viste til Norges erfaring med å bygge opp en vellykket velferdsstat, og ber om hjelp.

- Vi trenger å lære av Norges erfaringer. Vi trenger hjelp, ingen kunne vært godt nok forberedt på situasjonen vi nå står i. Kun en tredjedel av forpliktelsene til EU er fulgt opp, sa han, og etterlyste både fagarbeidere og materiell.

Norge hjelper i dag greske myndigheter både økonomisk og praktisk, og fire UDI-medarbeidere jobber til daglig med det såkalte relokaliseringsprogrammet, hvor Norge har sagt ja til å ta i mot 1500 asylsøkere.

- Norge bidrar blant annet med bemanning til Frontex, redningsskøyta «Peter Henry von Koss» og politistyrker som skal jobbe med retur av flyktninger, sa Listhaug i sitt foredrag.

KRITISK: Innenriksministeren i Hellas, Kouroumplis Panagiutis uttrykte klar misnøye med EUs håndtering av flyktningkrisa, og oppfølgingen av returavtalen med Tyrkia. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRITISK: Innenriksministeren i Hellas, Kouroumplis Panagiutis uttrykte klar misnøye med EUs håndtering av flyktningkrisa, og oppfølgingen av returavtalen med Tyrkia. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Flere organisasjoner mener likevel at Norge ikke gjør nok, og mener Norge burde ha tatt i mot en større andel flyktninger i tillegg til å bidra økonomisk.

Skal besøke flyktningmottak I løpet av besøket i Hellas skal Listhaug også besøke to flyktningmottak i Aten, og tilbringe en dag på øya Lesvos.

På Lesvos skal hun innom både flyktningmottaket Moria og bli med redningsskøyta «Peter Henry von Koss» ut på sjøen. På flyet på vei ned til Aten spurte Dagbladet Listhaug hva hun håpet å lære av turen.

- Jeg vil se hva situasjonen er der nede, og hva greske myndigheter gjør for å avhjelpe situasjonen. Jeg vil også se hvilke bidrag Norge har gitt, og hvordan det fungerer, sier Listhaug.

- Tror du noen av erfaringene du gjør deg her nede, vil føre til endringer i norsk politikk? 

- Det er helt nødvendig at vi fører en ansvarlig og bærekraftig asylpolitikk. Det vil nok stå fast også etter dette besøket. Men det som er interessant, er å se hva som skjer videre. Da er særlig avtalen med Tyrkia interessant. Norge skal også bidra til å relokalisere personer fra Italia og Hellas, og det skal vi diskutere med myndighetene her nede.

Søndag var Dagbladet på havna Pireus i Aten, hvor tusenvis av flyktninger bor i en uorganisert og uoffisiell flyktningleir.

- Vi vet ikke hvor lenge vi må være her, og vi får ingen informasjon, sa syriske Madeleine (16) til Dagbladet.

ÅPNET KONFERANSEN:: Sylvi Listhaug deltar på en gresk-norsk konferanse om flyktningkrisa, hvor hun holdt åpningsforedraget. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ÅPNET KONFERANSEN:: Sylvi Listhaug deltar på en gresk-norsk konferanse om flyktningkrisa, hvor hun holdt åpningsforedraget. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer