Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gresk protest mot norsk skip

Mistenkte ulovlig kartlegging for Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det norske seismikkskipet «M/V Malene Østervold» beskyldes av greske myndigheter for å ha drevet ulovlig kartlegging av sjøbunnen i Øst-Middelhavet.


Skipet, som jobbet på oppdrag for å kartlegge havbunnen for det tyrkiske statsoljeselskapet TPAO, skal ha beveget seg over i gresk-kypriotisk sektor ved to anledninger i november og desember. Det fikk den greske ambassadøren til å troppe opp i utenriksdepartementet to dager før julaften.

Betent område

Det spente forholdet mellom Hellas og Tyrkia gjør grensefarvannet i Øst-Middelhavet svært følsomt. Derfor ser Hellas alvorlig på det norske skipets aktivitet.

- Det ble tatt opp med utenriksdepartementet og skipets eiere. Vi understreket at internasjonale grenser må respekteres, og at rederiet ikke skal drive med aktivitet som strider mot internasjonal lov og FNs bestemmelser, sier førstesekretær ved den greske ambassaden, Dimitri Azemopoulos, til Dagbladet.no.

- En misforståelse

Grekerne holdt skipet under oppsikt mens det drev kartlegging på tyrkisk side av grensa i november og desember. To ganger på to forskjellige dager skal det ha krysset inn i gresk-kyptriotisk farvann. Det innrømmer også rederiet.

- Ja, det stemmer. Men det hele er en misforståelse. Grensen ble krysset da skipet var under transport fra A til B. Det drev ikke kartlegging eller annen seismisk aktivitet da, sier administrerende direktør Atle Jacobsen i Wavefield Inseis ASA til Dagbladet.no.

KRYSSET GRENSER: Seismikkskipet M/V Malene Østervold jobbet på oppdrag for det tyrkiske statsoljeselskapet TPAO da det krysset inn i gresk-kypriotisk farvann. Foto: Wavefield Inseis ASA
KRYSSET GRENSER: Seismikkskipet M/V Malene Østervold jobbet på oppdrag for det tyrkiske statsoljeselskapet TPAO da det krysset inn i gresk-kypriotisk farvann. Foto: Wavefield Inseis ASA Vis mer

- Dette er et betent område og vi skjønner at det har oppstått en betent situasjon. Men vi har vært i dialog både med utenriksdepartementet og den greske ambassaden. De har fått all informasjon vi kunne gi, og siden vi ikke har hørt noe mer, regner jeg med at de har godtatt vår forklaring, sier Jacobsen til Dagbladet.no.

Har forlatt området

Utenriksdepartementet bekrefter saken, og opplyser at de anser den som løst.

M/V Malene Østervold avsluttet forøvrig oppdraget for TPAO i slutten av desember og forlot middelhavet før den greske ambassadøren tok saken opp med UD.

- Forsikringer er gitt om at skipet ikke drev aktiv kartlegging i området. Vi oppfatter Norge som et meget ansvarsfullt medlem av det internasjonale samfunn og er sikre på at landet vil gjøre alt for å bistå mot konflikt i Øst-Middelhavet. Denne type aktivitet vil bli nøye fulgt fra vår side i fremtiden, sier Dimitri Azemopolous til Dagbladet.no.

image: Gresk protest mot norsk skip
MISFORSTÅELSE: Administrerende direktør Atle Jacobsen i Wavefield Inseis ASA sier skipet ikke kartla havbunnen da den var på gresk side.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media