Den greske journalisten Kostas Vaxevanis  'Hot Doc' ble arrestert søndag morgen for brudd på personvernloven, etter han publiserte en liste over 2059 grekere med bankkontoer i Sveits. Foto: EPA/ALEXANDROS BELTES/NTBSCANPIX
Den greske journalisten Kostas Vaxevanis 'Hot Doc' ble arrestert søndag morgen for brudd på personvernloven, etter han publiserte en liste over 2059 grekere med bankkontoer i Sveits. Foto: EPA/ALEXANDROS BELTES/NTBSCANPIXVis mer

Gresk redaktør arrestert for publisering av avslørende rikmannsliste

Avslørte hemmelige bankkontoer i Sveits.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En gresk redaktør er arrestert for brudd på personvernloven, etter det greske ukemagasinet «Hot Doc» publiserte navnene på 2059 rike grekere med bankkontoer i Sveits.

Mistenkt for skatteunndragelse Listen, som ble gitt fra franske myndigheter til greske myndigheter i 2010, inneholder navnene på 2059 grekere med HSBC-bankkonto i Sveits. Den har fått navnet Lagardelisten, etter den tidligere franske finansministeren Christine Lagarde.

Listen ble gitt til Hellas for å hjelpe myndighetene i kampen mot skatteunndragelse, og flere av personene på lista er mistenkt for å unndra skatt, skriver BBC.

Kan få fengselsstraff Det var den greske ukemagasinet «Hot Doc» som først publiserte listen, og redaktør og journalist Kostas Vaxevanis kan nå få inntil to års fengsel for brudd på personvernloven. Han skal møte i retten mandag.

Ifølge «Hot Doc» inneholder listen navn på personer i myndighetene, forretningsmenn, skuespillere, leger, advokater og arkitekter.

Kritiserer myndighetene Listen øker nå diskusjonen om greske myndigheter aktivt forfølger personer som er mistenkt for skatteunndragelse, skriver The New York Times.

Greske medier har siden publiseringen kritisert flere greske ministre for å ikke undersøke personene på listen tidligere. Myndighetene har ifølge Reuters avvist at det finnes bevis for at personer på listen har unndratt skatt.

Mandag republiserte også den greske avisen Ta Nea listen.

 

Denne utgaven av det greske ukemagasinet «Hot Doc» inneholder en liste over 2059 grekere med bankkontoer i Sveits, og ifølge BBC er flere av personene på listen mistenkt for skatteunndragelse.  Foto:  EPA/ORESTIS PANAGIOTOU/NTBSCANPIX
Denne utgaven av det greske ukemagasinet «Hot Doc» inneholder en liste over 2059 grekere med bankkontoer i Sveits, og ifølge BBC er flere av personene på listen mistenkt for skatteunndragelse. Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU/NTBSCANPIX Vis mer