Gresk rikskringkasting går i svart

Greske journalister er i harnisk. Regjeringa har stengt landets rikskringkasting, i et land der pressefriheten er under hardt press.

STENGT: Demonstranter har samlet seg utenfor Hellas' rikskringkasting, ERT, i Athen. Statsminister Antonis Samaras har plutselig stengt ERT på grunn av uførsvarlig sløsing mens landet forsøker å spare på alle felt. Foto: REUTERS / Scanpix / Yorgos Karahalis
STENGT: Demonstranter har samlet seg utenfor Hellas' rikskringkasting, ERT, i Athen. Statsminister Antonis Samaras har plutselig stengt ERT på grunn av uførsvarlig sløsing mens landet forsøker å spare på alle felt. Foto: REUTERS / Scanpix / Yorgos KarahalisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjokkerte grekere samlet seg i tusentall utenfor statskanalen ERTs lokaler i Aten tirsdag kveld da styresmaktene gjorde det klart at den blir stengt.

Statsminister Antonis Samaras viser til kanalens pengeforbruk og at Hellas er nødt til å gjennomføre innsparinger. Bare noen timer etter at regjeringsvedtaket ble kunngjort gikk kanalen onsdag i svart og radiosendingene opphørte.

Mens journalistkolleger rundt om i Hellas støttestreiker, har noen av ERTs journalister fortsatt å jobbe. De sender nå via internett og retter hard kritikk mot regjeringa for å begrense pressefriheten i et kriserammet Hellas.

Kupp - Dette er et kupp, mener opposisjonsleder Alexis Tsipras i venstrepartiet SYRIZA.

Tsipras ber presidenten om å nekte å underskrive regjeringsvedtaket. Fagforbundene planlegger en ny generalstreik. Lederen av den gresk-ortodokse kirka er krass i kritikken av regjeringa. Til og med småpartiene i regjeringskoalisjonen stiller seg kritiske.

- Vi kommer ikke til å stemme for dette, sier sosialistpartiet PASOK, dog uten å true med noen regjeringskrise.

Pressefrihet Hellas har de siste årene falt langt nedover Reportere uten Grensers oversikt over pressefrihet i verden og legger seg etter land som Kuwait og Kongo-Brazzaville.

Freedom House har sett en rask forverring i pressefriheten i krisetidene. Midt i nedskjæringer og oppsigelser i avisene viser den amerikanske stiftelsen blant annet til større press fra både eiere og politikere.

- Gresk presse har gått fra å være fri til delvis fri på grunn av et stadig mer fiendtlig juridisk, politisk og økonomisk miljø, skriver Freedom House i årets rapport.

Kutt Hellas er nødt til å gjennomføre omfattende nedskjæringer og budsjettkutt som følge av finanskrisa. Å la rikskringkastinga gå i svart er et av de mest drastiske tiltakene hittil mot en av landets viktigste offentlige institusjoner.

Rundt 2 700 personer mister nå jobben i ERT. Myndighetene sier ERT kommer til å starte opp igjen, men i et nytt format og med mange færre ansatte.

Etter å ha kalt ERT en «sløseriets sted» gjorde regjeringa det onsdag klart at den nye kanalen skal være på plass om noen uker.

- Vi stengte ikke ERT, vi innstilte driften midlertidig for å fikse kanalen og få den til å fungere på et sunt grunnlag, sier statsministerens talsperson, Simos Kedikoglou, til nyhetsbyrået Reuters.

(NTB-DPA-AFP)