Gresk tragedie for norske båteiere

Drømmen om egen seilbåt i Hellas kan bli et mareritt for over 20 norske båteiere. De skal ha blitt svindlet av et gresk selskap, og frykter at 25 millioner kroner kan gå tapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det greske selskapet Prime Yachting skulle leie ut seilbåter for en rekke norske eiere, som håpet å finansiere deler av båten gjennom inntektene. I stedet skal selskapet ha forfalsket papirer, og pantsatt båter uten eiernes samtykke for å skaffe penger til driften.

Nå har Prime Yachting begjært seg selv konkurs. Over 20 nordmenn frykter at de vil miste båtene sine, og tapene kan i verste fall komme opp i 25 millioner kroner, skriver bladet Seilas.

I jula gikk alarmen, da flere nordmenn forsto at båten deres hadde blitt solgt flere ganger. Noen av båtene er ribbet for kostbart utstyr, og kjennemerker er fjernet.

Båtene som nordmennene har investert i, er Bavaria-seilbåter på mellom 37 og 50 fot.

Solgt flere ganger

-  Dette framstår som en ren svindelsak, og det er grunn til å tro at det er gjort bestikkelser av offentlige tjenestemenn i Hellas.

Det ser ut til at Prime Yachting har drevet dokumentfalsk, solgt samme båt flere ganger og pantsatt båter som ikke er deres for å få banklån, sier advokaten til en rekke av de norske eierne, Einar Ramsland i advokatfirmaet Legal.

Noen av eierne som føler seg lurt, betalte en tredel av kjøpesummen for en seilbåt, for så å tegne en såkalt managementavtale med grekerne. Etter fem år med utleie i Middelhavet, skulle de overta båten fullt nedbetalt. Andre nordmenn har kjøpt båten fullt og helt fra verftet, for så å overlate den til Prime Yachting for utleie.

 KAN MISTE BÅTENE: Disse Bavaria-båtene ligger nå i havn i Hellas, etter at det greske utleieselskapet Prime Yachting har begjært seg selv konkurs. Foto: Seilas
KAN MISTE BÅTENE: Disse Bavaria-båtene ligger nå i havn i Hellas, etter at det greske utleieselskapet Prime Yachting har begjært seg selv konkurs. Foto: Seilas Vis mer

-  Bruk advokat

Einar Ramsland har tatt ut søksmål mot Prime Yachting i Hellas. Også grekernes agent i Norge, Torleif Døskeland i Albatross Yacht Charter, risikerer å bli saksøkt, ifølge Seilas.

Advokaten håper at en etterforskning vil vise hvor pengene har tatt veien, men sier samtidig at det kan ta tid å kjøre saken i det greske rettssystemet.

-  Det er trolig flere tusen skandinaver som har en managementavtale med greske selskaper. Men jeg har ennå til gode å møte noen som har fått ut båten uten problemer etter at avtalen har gått ut, sier advokaten.

Han råder nordmenn som vil gå inn i en slik avtale, til å bruke en advokat i det aktuelle landet, og som dermed kjenner regelverket.

Agent Torleif Døskeland har formidlet avtalene til de norske eierne, men sier at også han har blitt lurt av grekerne.

-  Jeg har selv kjøpt en andel i en båt der vi har hatt en avtale med Prime Yachting. Jeg har lagt ned all min tid i flere måneder for å forfølge saken i Hellas på vegne av båteierne, sier Døskeland til Dagbladet.

Arrest i båtene

Det er nå tatt arrest i seilbåtene i Aten. Prime Yachtings kontorer er ifølge agenten stengt.

Døskeland sier at han føler ansvar for båteierne som har kommet i en fortvilet situasjon.

-  Jeg vil understreke at de norske eierne har underskrevet avtalene direkte med Prime Yachting. Men så lenge vi har formidlet kontakt, er det klart at jeg føler et ansvar for å prøve å rydde opp i dette, sier han.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Prime Yachting på telefon, uten å lykkes.